A Fidesz-kormány kivérezteti Miskolcot, egymilliárdot von el jövőre a város költségvetéséből

Megosztás

Az elvonások rendkívül érzékenyen érintik a várost. A Fidesz ráadásul kettős játékot játszik, mivel egyrészt a járványhelyzetre hivatkozva hatalmas pénzösszegeket vesz magához az állam azokból a pénzekből, amik eredetileg az önkormányzatoknak járnának, másrészt a miskolci Fidesz-KDNP-frakció pedig azt követeli, hogy a jelentősen megcsappanó forrásból jóval többet költsön.

Körülbelül egymilliárd forinttal kevesebből kell gazdálkodnia a miskolci önkormányzatnak jövőre, ha a gépjárműadó eddig helyben maradó részét véglegesen elvonja a kormányzat, illetve, ha megszüntetik a közösségi közlekedés állami támogatását – erről beszélt pénteki sajtótájékoztatóján Varga László (MSZP) országgyűlési képviselő és Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője.  

Varga László emlékeztetett, koronavírus-világjárvány okozta válság hatásai és a kormányzati intézkedések következtében (gépjármű adó helyben maradó részének elvonása, az ingyenes parkolás miatt kieső összeg, stb.) Miskolcnak mintegy hétmilliárd forinttal kell kevesebből gazdálkodnia.

– Korábban azonban mindig hangsúlyozták ezeknek az intézkedéseknek az ideiglenes jellegét. Az országgyűléshez benyújtott adó salátajogszabályból kiderült,hogy a gépjárműadóból befolyó, eddig a városoknál maradó összegeket végleg elvonnák. Ez Miskolc esetében 450 millió forint mínuszt jelent – hangsúlyozta.

Ez azonban csak az egyik tétel – folytatta az országgyűlési képviselő. – Egy írásbeli kérdésre adott válaszból ugyanis kiderült, hogy a közösségi közlekedés állami támogatását sem folytatja a kormány a jövőben. Ez felháborító, pláne úgy, hogy Schanda Tamás államtitkár egy korábbi azonnali kérésemre még leszögezte: ez a támogatási forma megmarad. Az ellentmondó információk miatt hét elején azonnali kérdést intéztem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az említett két állami támogatással. Sajnos érdemi választ nem kaptam, így jelenleg úgy tűnik, összesen egymilliárd forintot von el Miskolctól az állam jövőre. Ez érződhet a szolgáltatások színvonalán, hiányozhat a tervezett beruházásoknál. Félő, hogy ez nagyon nehéz helyzetbe fogja hozni a várost – jelentette ki Varga László.

A miskolci Fidesz persze azonnal kap az alkalmon és úgy állítja be, az elvonások miatt az ellenzéki vezetés a hibás

Simon Gábor hozzátette, a Velünk a Város frakciója szerint a Fidesz kettős játékot játszik, míg országosan elvonásokra készül, helyben azt követelik, Miskolc a kevesebb forrásból költsön többet.

– Egy merénylettel állunk szemben, ahol a merénylő a Fidesz, akik ráadásul úgy tesznek, mintha otthon, a konyhaasztalnál játszanának Gazdálkodj Okosan!-t. Amíg a miskolci tömegközlekedéstől elvesznek ötszázmillió forintot, addig egymilliárdot költenének űrkutatásra. A Fidesz által vázolt gazdasági modell még egy társasjátékban sem működik, pedig ott csak játékpénzekről van szó – hangsúlyozta Simon Gábor.

A frakcióvezető kiemelte: a Velünk a Város frakció tagjai továbbra is felelős várospolitikusokként fognak kiállni a város elsődleges érdekei, fejlődése, működőképességének megőrzése mellett ugyanúgy, ahogy a valóságnak megfelelő, a tényeket tiszteletben tartó tájékoztatásért is.

Minap.hu

Kapcsolódó cikkek