Többezer orvos mondta el véleményét – sokan elhagynák a közegészségügyet az új törvény miatt

Megosztás

Más sem hiányozna az egyébként is rendkívül túlfeszített közgyógyellátásban. Az állami kórházakban így is hatalmas létszámhiánnyal küszködnek.

Az orvosok többsége szerint jelen formájában elfogadhatatlan az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény; a közellátásban dolgozók több mint kétharmada nem fogja aláírni az új jogviszonyt – közölte október 28-án közzétett felmérése eredményére hivatkozva a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Mint olvasható, a kérdőívre nyolcezer orvos küldte vissza válaszait. Ezekből kiderült, hogy a közellátást elhagyni tervező orvosok 37,4 százaléka a magánegészségügyben kíván elhelyezkedni, a válaszadók több mint egyharmada pedig a szerződés aláírása helyett inkább az ország vagy az ágazat elhagyását választaná. A szakorvosok 52 százaléka kettő vagy több állásban dolgozik, és az orvosok 43 százaléka vállalkozóként is lát el betegeket.A kamara – aggasztónak tartva a felmérés eredményét – az eredményes járvány elleni védekezés, az ágazat békéje és stabilizálása, valamint a járvány utáni „újjáépítés” érdekében több javaslattal fordult a döntéshozók felé. Szerintük a munka törvénykönyvét meghaladóan csak egészségügyi válsághelyzetben, maximum száz munkanapra történő kirendelés elfogadható, világosan meghatározott mentesítő körülményekkel és juttatásokkal. 

Ezen kívül azt a bértáblát szeretnék látni a már elfogadott törvényben, amelyet a MOK dolgozott ki, és amely követi a szakmai előmenetelt, a tudományos teljesítményt és tudást. A javaslatok között szerepel a másodállások lehetőségének biztosítása úgy, hogy tiltják a rossz megoldásokat. Kérik, hogy a szabadságok és végkielégítések mértéke ne legyen kedvezőtlenebb, mint a jelenlegi közalkalmazotti jogviszonyban. A hálapénznek újra kiskaput nyitó szabályozásokat ki kell venni a törvényből – írták.

A MOK megjegyzi, hogy a törvény egészségügyi dolgozók által nem elfogadható formája vagy egyeztetés nélküli módosítása egyértelműen a magyar társadalom egészségügyi ellátásának súlyos károsodásához vezet már rövid távon is.

A köztestület úgy véli, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény az orvosok felé régi adósságot törleszt az új bértábla elfogadásával és a hálapénz törvényi tiltásával. Azonban a jogszabály megalkotásának módja és az egyeztetés nélkül belekerült „elfogadhatatlan” passzusai gyengítették az ágazat hitét és erejét. A járvány miatti feszült helyzetben az orvostársadalom bizonytalansága fokozódott, tovább romlott amúgy is ingatag biztonságérzetünk – értékelt a MOK.

Borsodihir.hu

Kapcsolódó cikkek