Már a fideszes képviselők is szigorítást várnak Orbántól

Megosztás

Már nem csak az orvosi kamara és a kormánynak korábban tanácsot adó virológusok sürgetnek szigorúbb járványügyi intézkedéseket, de a Fidesz és a KDNP több képviselője is kevesli a szinte csak maszkviselésre szorítkozó védekezést. A hvg.hu által megkérdezett kormánypárti politikusok szerint meghaladottá vált “az élet menjen a régi kerékvágásban”-szemlélet, és ha Orbán továbbra sem kezdeményez észszerű korlátozásokat, maguk fogják kérni tőle, hogy tegye meg.

Mindez pár nappal azután volt, hogy Budapest után két másik magyarországi megyét is a kockázatos besorolású térségek listájára tette a német járványügyi hatóság, mert az egy hét alatti összes új igazolt fertőzött száma meghaladta az ötven főt százezer lakosra vetítve, majd Magyarország több EU és Európán kívüli államnál is piros, vagyis karanténköteles besorolás alá került.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és a kormánynak az első hullám idején is tanácsot adó virológusok hetek óta követelik a szigorításokat, hogy ne rohanjunk – ahogy egyikük fogalmazott – gyorsvonatként a vesztünkbe. Az újabb és újabb halálozási rekordok pedig úgy tűnik, lassan a kormánypárti képviselők ingerküszöbét is átviszik.

Megértem, hogy figyelni kell a gazdaságra, de ez így már nem tartható. Amerre járok, azt hallom, hogy mikor lépünk már, hányaknak kell még meghalni, hogy történjen végre valami

közölte egy dunántúli nagyváros képviselője. 

Bár az iskolák szomszédos országokban már meglépett bezárását, illetve digitális oktatásra való átállítását szinte az összes megkérdezett a lehetőleg elkerülendő intézkedések közé sorolta, volt olyan képviselő is, aki szerint ezt is meg kell lépni, ha a héten záruló őszi szünet tapasztalatai azt mutatják, hogy számottevően javult a helyzet attól, hogy az iskolások tömegei nem találkoztak egymással, és nem adták-vitték tovább akár tünetmentesen a fertőzéseket. Ez nagyjából a két hét múlva megfigyelhető járványügyi adatokból derülhet ki, ha a kormány addig semmilyen újabb korlátozó intézkedést nem hoz, a képviselő – több frakciótársa véleményét tolmácsolva – állítása szerint maga fogja felvetni ezeket a miniszterelnöknél.

Kapcsolódó cikkek