Hétfőtől az éttermekben és a szórakozóhelyeken is kötelező lesz maszkot viselni

Megosztás

Megtartotta csütörtöki tájékoztatóját az Operatív Törzs, de Müller Cecília országos tiszti főorvos nélkül. Először Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt a maszkviselési szabályok szigorításáról. Elhangzott: hétfőtől – vagyis november 2-től – a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjesztik a kötelezettséget. A maszkokat csak az étel és ital elfogyasztása alatt lehet majd levenni.

A rendelkezés a sportrendezvények vendéglátó részeire is vonatkozik. (A maszkokat a tömegközlekedésben, színházakban, mozikban és az egészségügyi intézményekben továbbra is ugyanúgy viselni kell.)

Az Operatív Törzs szerint egy meredeken emelkedő második hullámban van Európa, így Magyarország is, ezért a korábbiaknál is fontosabb az óvintézkedések és a higiéniára vonatkozó szabályok betartása. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője, Galgóczi Ágnes szerint további mintavételi helyek felállításáról is döntöttek, a Belügyminisztériummal együtt 200 újabb mintavételi egységet hoznak létre.

Szóba került, hogy a gyermekeknek adható influenzaoltások pénteken jutnak el a kormányhivatalokba, a háziorvosok innen tudják majd igényelni azokat. Galgóczi azt is mondta: nagyjából 6 hónapig védett valaki a koronavírus miatti újrafertőződéssel szemben.

Az Operatív Törzs most is kapott kérdéseket, melyek egyike az eü-dolgozók átirányítására vonatkozott. Mint mondták: eddig 933 egészségügyi dolgozót irányítottak át, de a kórházak – Galgóczi szerint – fel vannak készülve a betegek ellátására.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek