Miskolci az ország első itt született örvös mangábé majma

Megosztás


Még nincs egy éve, hogy a Miskolci Állatkert és Kultúrpark örvös mangábé csapata megérkezett, ám ez idő alatt is igen mozgalmas életet éltek már. Kifutójukban állandóan aktívak, amivel a látogatók körében is gyorsan népszerűek lettek, a legidősebb kölyök, Maja egészen Angliáig utazott, hogy ott saját családot alapíthasson. Szeptember végén pedig világra jött az első miskolci mangábé kölyök is. Ráadásul ez a kölyök az első örvös mangábé, amely Magyarországon született.

Valerius és Sina, a csapat két felnőtt állata már gyakorlott szülőknek tekinthetők, hiszen korábban négy kölykük született, akikkel együtt érkeztek Berlinből Miskolcra tavaly év végén. Az ötödik kölyök születése várható volt, hiszen korábban is rendszeres időközönként jöttek a világra kölykeik, másrészt az anya vemhessége az utóbbi hetekben jól látható volt. Szeptember 22-én napközben, a kifutójuk egy rejtett zugában jöhetett a világra a család legifjabb tagja, hiszen a gondozójuk az esti zárásnál figyelt fel rá, hogy az anyja hasán kapaszkodva egy újszülöttel ismét hattagúra gyarapodott a csapat.

A kölyök most már egy hónapos lett, és egyre aktívabb. Gyakran igyekszik anyjától eltávolodni, hogy kalandvágyó ifjúként fedezze fel környezetét, a nőstény azonban egyelőre még nem hagyja, hogy utóda kartávolságtól messzebbre kerüljön. Ezért az elmúlt napokban már sikerült gondozóinak is jobban megfigyelni a kölyköt, akiről így az is kiderült, hogy egy kis hím. Arca és szőrzete most még jóval világosabb, mint a felnőtteké. Feje tetején a szőrzet 2-3 hónapos korában kezd vörösödni, és nagyjából 5 hónapos korára alakul ki teljesen a felnőttekre jellemző szürke-fehér-vörös színezete.

Az örvös mangábék Közép-Afrika trópusi erdeiben honosak. Vadon élő állományát elsősorban az erdőirtások révén élőhelyének elvesztése, másodsorban a húsáért való vadászat fenyegeti, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) ma már veszélyeztetett státuszba sorolja a fajt. Az európai állatkertek is igyekeznek hozzájárulni a faj megőrzéséhez, így összehangolt tenyészprogram keretében tartják és tenyésztik az örvös mangábékat. Ennek ellenére egyelőre az állatkertekben is ritka fajnak tekinthető, hiszen Európában jelenleg mindössze 17 állatkertben 76 egyedét tartják. A szaporulatuk is ritkaságnak számít, az idei évben mindössze 2 kölyök született Európa állatkertjeiben, az egyik Hollandiában, míg a másik Miskolcon.

fotó: miskolczoo.hu

Kapcsolódó cikkek