Hasznos holmik – Egy éves a Miskolci Újrahasználati Központ

Megosztás

Egy évvel ezelőtt 2019. október 25-én nyitotta meg kapuit a Miskolci Újrahasználati Központ azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a hulladékmegelőzés fontosságára, és megismertessék a lakossággal a már használt, de még használható termékek értékét.

A hulladékká válás megelőzésének egyik lehetséges módja, ha a mindennapi életünkben jelenlévő használati tárgyaink életciklusát meghosszabbítjuk.

Az elmúlt egy évben az Újrahasználati Központban több mint 15 ezer tárgy kapott újabb esélyt az új otthonra találáshoz, melynek 95%-a kisdarabos, fennmaradó része nagydarabos használati tárgy, jellemzően bútorok voltak. A tárgyak újrahasználatával sikerült hozzájárulni a lerakóra kerülő hulladékok mennyiségének csökkentéséhez.

A MÚK-ot közel kétezer vásárló kereste fel az egy év folyamán, és alkalmanként átlagosan 400 darab termék talált új gazdára egy nyitvatartási nap alkalmával, melyek közül a kerékpárok, tányérok, evőeszközök, könyvek és az ágyazható bútordarabok voltak a legkelendőbbek. A vásárlók körében több slágertermék is van, ilyenek a káposztás hordók, de a konyhabútorok után is nagy az érdeklődés.

A miskolci „retro boltot” sok helyi és környékbeli is ismeri már, sőt az egyedi, vintage darabok kedvelői között jól bevált lelőhelynek számít. Találhatunk itt bontatlan csomagolású, sosem használt tárgyakat is, de nem ritkák a szentképek, katonaládák, megunt fitnesz eszközök, babakocsik, etetőszékek, de még a snowboard bakancsok is.

A polcra kerülő termékek utánpótlásáról a városlakók gondoskodnak feleslegessé vált használati cikkeik felajánlásával, illetve a hulladékudvarok újrahasználati konténereiben történő elhelyezésével.  A polcokra kerülőárut előzetesen mindig átválogatják, és csak sérülésmentes, használható darabok kerülnek be az létesítmény raktárkészletébe.

A központ nyitása óta közel 50 felajánlás érkezett a MiReHu Nonprofit Kft.-hez, így a megunt, lecserélt tárgyak, bútorok a központon keresztül más lakások díszeivé vagy mindennapi részévé tudtak válni.

Ha önnél is akad otthon egy a kissé megkopott kanapé, egy régi, de még működőképes szobakerékpár, egy halálra unt porfogó váza, egy érdektelen könyv, csak a helyet foglaló komód vagy polc, mielőtt kidobná, gondoljon arra, valahol ezek még újra hasznosak lehetnek és hozzájárulnak a környezeti fenntarthatósághoz.

Ha önnek is fontos környezetünk védelme és meg szeretne válni fölöslegessé vált tárgyaitól, bútoraitól, akkor keresse a Miskolci Újrahasználati Központot! Higgye el, az Ön által megunt, lecserélt holmik is új gazdára találnak!

Kapcsolódó cikkek