A fideszes politikusnak “fogalma sincs”, mire kaptak felesége cégei 135 millió forintnyi EU-s támogatást

Megosztás

Az a gonosz Brüsszel titokban csempészhette L. Simon László feleségének cégeihez a támogatást. Nem lett volna egyszerűbb, Szijjártó Péterhez hasonlóan annyit mondania a kérdésre, hogy magánügy?

135 millió forintnyi EU-s támogatást kapott L. Simon László feleségének két cége, derítette ki a Blikk.

A hivatalos kormányzati honlap adatbázisa szerint a Simon és Simon Kft. 32 millió forintot, míg az Agárdi Aratrum Ktf. pedig 103 millió forintnyi támogatást nyert az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetés című pályázaton. Az előbbit júliusban, az utóbbit pedig szeptemberben nyerték el.

L. Simon országgyűlési képviselő már korábban kiszállt a Simon és Simon Kft.-ből, de az Agárdi Aratrum Kft.-ben tulajdonosként szerepel. Amikor a Blikk megkereste, hogy meséljen a támogatásról és arról, hogy azt mire kapta pontosan a két cég, akkor L. Simon elhajtotta őket azzal, hogy:

„nekem erről nincs információm. Nem is foglalkozom a cégek pénzügyeivel. Én nem kaptam semmilyen támogatást, nem is igényeltem.”  

L. Simon felesége, Vass Eszter viszont a lap érdeklődésére elmondta, hogy nem nyertek szeptemberben újabb támogatást, szerinte a honlapon több év együttes támogatásának az összegei lehetnek, amelybe beletartoznak a művelésbe vont területek után automatikusan járó területalapú és zöldítési támogatások, illetve az AKG-támogatások. Az AKG-támogatásokat ugyanis öt évre ítélték meg, és azt éves bontásban kapják.

Vass Eszter szerint a két cég az elmúlt években összesen 29,3 millió forint területalapú támogatást kapott, zöldítésre 15 milliót, gyümölcstermesztésre 5,8 milliót, extenzív termesztésre 5,7 milliót, az AKG részeként pedig 76,5 milliót. 

Korábban szintén a Blikk írta meg, hogy  L. Simonék a Simon Panzióként, a Simon és Simon Kft.-vel pályáztak a panziófejlesztésre kiírt Kisfaludy-pályázaton, és így nyertek el 45,5 millió forintot. Míg idén a kisebb magánszálláshelyek fejlesztési kiírt állami pályázaton indultak el, melyen szobánként egy-egy millió forintot lehetett kapni. A trükkjük a lap szerint az volt, hogy átkeresztelték a szállást Bikavölgyi Panzióra, és egy új céggel, a Bikavölgyi Panzió Kft.-vel indultak a pályázaton, amin négymillió forintot ítéltek meg nekik.

444.hu

Kapcsolódó cikkek