Müller Cecília szerint nem lehet megakadályozni a vírus terjedését

Megosztás

Az országos tisztifőorvos szerint egyelőre a meghozott intézkedéseket kell betartani, de szükség esetén az operatív törzs további szigorításokat hoz. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy az elmúlt hétvégén jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma világszerte, Európában is drámai a helyzet, spanyoloknál, belgáknál, franciáknál. Sajnos Magyarország sem kivétel ez alól, meredeken emelkedő szakaszban van a 2. hullám.

2316 igazolt fertőzöttet találtak az elmúlt 24 órában, 47 krónikus beteg hunyt el. 50-97 éves emberek haltak meg. Annak érdekében, hogy az elhunytak száma ne nőjön, a krónikus betegek gondoskodjanak arról, hogy a meglévő betegségeik “egyensúlyban” legyenek, ez csökkenti a kockázatot egy koronavírus-fertőződés esetén.

Aki pedig egészséges, pótolja azokat a hiányokat, amiket ősszel és télen megélünk: szedjen C-, és D-vitamint (egyen zöldséget, gyümölcsöt).

2602 embert ápolnak kórházban koronavírusos megbetegedéssel, 233 ember van lélegeztetőgépen. A fertőzöttek számával együtt természetszerűen ezek a számok is nőnek. Azt kell elérni, minél kevesebben kerüljenek olyan súlyos állapotba, hogy szövődménnyel vagy halállal végződjön a megbetegedés.

Az idősekre kell vigyázni még a krónikus betegeken kívül, ezt otthon is szem előtt kell tartani. A bevezetetett intézkedések működnek, csak ezeket szigorúan be kell tartani. Nem győzi hangsúlyozni az egyéni felelősség kérdését, mindenkinek megvan a szerepe abban, hogy a vírus terjedését lassítsák, a tovaterjedés megakadályozására nincs lehetőség.

A pandémia zajlik, most jelentős emelkedésnek vagyunk tanúi. Óriási a felelősség a folyamat lassításában, és mérsékeljük ugyanúgy, mint ahogy az első hullámban is sokat tettünk érte. Müller az eddigi szabályok betartására kér, illetve azt kéri, tartsák be azokat a szabályokat is, amit majd kérnek.

Péntek óta a meccsen és a szabadtéri gyűléseken is kötelező a maszkhasználat. Ezeken a rendezvényeken nehézkes a 1,5 méteres távolság betartása.

Müller azt kéri, hogy az iskolai szünetben se csoportosuljanak a gyerekek. 51 óvodában van rendkívüli szünet, az iskolákban zajlanak a fertőtlenítő takarítások.

Kiss Róbert alezredes arról beszélt, a szomszédos országokban sem enyhül a járványt, ezért csak indokolt esetben utazzon bárki külföldre. 277 rendőri intézkedés volt hétvégén a nem megfelelő maszkhasználat miatt.

További részletek a hvg.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek