Folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

Megosztás

Az egyetem sztrájkoló dolgozói elmondták, hogy másodfokon fellebbeznek a törvényszék október 23-i határozata ellen, ami jogszerűtlennek minősíti a sztrájkot. Az ítélet indoklása az volt, hogy a szenátus jogköreinek visszaszerzése nincs összefüggésben a dolgozók gazdasági és szociális érdekeivel, mert csak a szenátus tagjainak biztosít jogokat. A sztrájkoló dolgozók szerint viszont az egyetemi polgárok elsősorban a szenátuson keresztül tudnak részt venni az egyetemi döntéshozatalban, így a szenátus hatáskörének terjedelme kulcskérdés.

Felhívták a figyelmet arra, hogy október 15-én megfogalmaztak egy további sztrájkkövetelést, ami a modellváltás teljes visszafordítását, az alapítványi forma megszüntetését követeli. Mivel ebben a kérdésben a fenntartó nem dönthet, a követelést a kormánynak címezték. Választ egyelőre nem kaptak.

“Nem értettünk egyet a rektori konferencia képviselőivel, nem tárgyaltunk a háromoldalú egyeztetésről sem. Továbbra is a kormányhoz fordulunk, hogy visszaszerezzük az Alaptörvényben rögzített egyetemi autonómiánkat. Nyomatékosan felhívjuk a Magyar Rektori Konferencia figyelmét, hogy amikor a mediátor szerepét játszva hamis illúziót ébreszt egy nemlétező konszenzus lehetőségéről, akkor saját, történelmi felelősségét hárítja”

– fogalmaz a közlemény.

via 444

Kapcsolódó cikkek