A kormány kénytelen visszavonni a civil szervezeteket megbélyegző jogszabályt

Megosztás

A Szabó Tímea (Párbeszéd), Tóth Bertalan MSZP elnök és Harangozó Tamás szocialista képviselő által jegyzett indítvány szerint hatályát veszti a “Külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló”, még 2017-ben elfogadott törvény, melynek értelmében azok a civil szervezetek, melyek külföldről is kapnak adományokat, ezt kötelesek feltüntetni, különben a Nemzeti Adó és Vámhivatal eljárást indíthat ellenük – írja a Népszava.

A jogszabály egyértelműen a kormány által “sorosistának” nevezett civil szervezetek ellen irányult, akkor széles körű kormányzati lejárató kampány is indult az érintettekkel szemben. Az Európai Unió Bírósága azonban idén június 18-án az uniós joggal ellentétesnek minősítette a törvényt. A mostani parlamenti tárgysorozatba vett ellenzéki indítvány így hangsúlyozottan az eredeti állapot visszaállítását célozza. 

A törvény indoklásában – a kormánypárti képviselők támogatásával – többek között az szerepel: 

“Fontos kiemelni azt is, hogy Magyarország Kormányának nem sikerült bizonyítania azt, hogy a Civiltörvényre miért volna szükség, nem sikerült igazolnia azt, hogy ez valóban bármiféle jogszerű célt szolgálna, mivel Magyarország Kormánya által hangoztatott célok túlságosan általánosak voltak és a konkrét esetben a célok elérése érdekében alkalmazott lépések nem voltak igazolhatóak. Magyarországnak, az Európai Unió tagjaként, teljesítenie kell az Európai Unió Bíróságának ítéletét és helyre kell állítania az Unió jogával összeegyeztethető állapotot. Meg kell szüntetni a civil szervezetek megbélyegzését, a velük szembeni ellenséges légkör kialakítására irányuló kormányzati lépéseket.”

Kapcsolódó cikkek