Figyelem: vasárnap kezdődik a téli időszámítás, senki ne felejtse el átállítani az óráját!

Megosztás

Szombatról vasárnapra virradóra kell ismét az óráinkat átállítani. Október 25-én, vasárnap hajnalban 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órát. A téli időszámítás március 28-ig, vasárnap hajnalig tart.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március és szeptember – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni.

Mára sok ellenzője lett a évenkénti kétszeri óraállításnak. Ők azzal érvelnek, hogy (részben a szórakoztató elektronikai termékek, részben a klímaberendezések miatt) ma már annyi elektromos áramot fogyasztunk a háztartásokban, hogy teljesen feleslegessé vált a téli és a nyári időszámítás.

Emiatt tavaly döntés is született arról az Európai Parlamentben, hogy 2021-től eltörlik az óraállítást, addig kellene a tagállomoknak választani az időszámítások/időzónák közül, friss fejlemény azonban nincs, így elképzelhető, hogy az eltörlést is elhalasztják a koronavírus-járvány okán.

Forrás részben: Borsodihir.hu

Kapcsolódó cikkek