Végre levonulóban az árvíz

Megosztás

Országos Vízügyi Főigazgatóság október 17-i közlése szerint levonulóban van az árhullám a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei folyókon. Közleményükben azt írták: az előrejelzések szerint szombaton még várható területi átlagban csekély mennyiségű csapadék, majd egy csapadékmentes időszak veszi kezdetét.

A Sajón Sajópüspökinél a csütörtök reggeli 390 centiméteres tetőzést követően megindult apadás üteme az újabb kisebb esők hatására mérséklődött, szombat reggel 8 órakor 321 centiméteres vízállást mértek. Sajószentpéternél a folyó péntek éjszaka a 2010-es rekordot megközelítő 401 centiméteres vízállással tetőzött, szerda reggel 7 órakor azonban már csak 355 centiméteres vízállást mértek.

Felsőzsolcánál péntek este 406 centiméterrel tetőzött a Sajó, szombat reggel 8 órakor 400 centimétert mértek. A folyón, mivel a következő napokban nem várható számottevő mennyiségű csapadék, folytatódik az apadás – írták. A tájékoztatás szerint a Bódván Hídvégardónál a csütörtök reggel 6 órai 251 centiméteres tetőzés után szombat reggel 8 órakor 188 centiméteres vízállást mértek. Szendrőn tart még a hosszan elhúzódó tetőzés, szombat reggel 8 órakor 220 centimétert mértek, az elmúlt hat órában három centiméterrel emelkedett a vízszint, de már csak csekély emelkedés várható az OVF szerint.

A Hernád Hidasnémetinél csütörtökön 400 centiméterrel tetőzött, azóta viszonylag ütemesen apad. Szombat reggel 8 órakor 268 centiméteres vízállást mértek. Gesztelynél még árad a folyó, szombat reggel 8 órakor 390 centiméteres volt a vízállás, a tetőzés szombaton 415 centiméter körül várható – áll a közleményben. Az Ipolyon Ipolytarnócnál a csütörtök déli 374 centiméteres tetőzés óta egy pénteki megingást követően újra csökken a vízszint, szombat reggel 8 órakor 313 centiméteres vízállást mértek. Nógrádszakálnál péntek éjjel egy újabb kisebb 310 centiméteres tetőzés alakult ki, a lejjebb lévő folyószakaszokon a vízjárást a szlovák oldali mellékvízfolyásokon kialakult árhullámok beérkezési üteme határozza meg, a vízszintek mindenhol elmaradnak az első fokú értékektől – írták.

Tájékoztatásuk szerint a csapadék a Bodrog vízgyűjtőjét is érintette, a magyar szakaszon az első fok szintje alatti vízállások kialakulása várható.

Kapcsolódó cikkek