Ha eszerint a friss tanulmány szerint cselekednénk, megállíthatnánk a klímaváltozást és rengeteg faj kihalását

Egy nemzetközi kutatócsapat szerint gigantikus mennyiségű üvegházhatású gázt tudnának megkötni a természetnek visszaadott és a jó állapotban megőrzött földterületek.

Az emberi tevékenység által „leharcolt” területek helyreállítása lehet az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módja a klímaváltozás elleni harcnak, és segítheti a vadállatok populációjának növekedését is – derül ki egy, a Nature-ben megjelent tanulmányból, amelyet a The Guardian ismertetett. – vette észre a hvg


A kutatók szerint, ha a bolygó leginkább leromlott állapotú területeit helyreállítanák, a jó állapotúakat pedig megőriznék jelenlegi formájukban, akkor gigantikus mennyiségű üvegházhatású gázt lennének képesek megkötni: a felét annak, amennyit az emberiség az ipari forradalom óta a légkörbe bocsátott.

Mindezzel azoknak az állatfajoknak a 60 százalékát is meg lehetne menteni, amelyek az előrejelzések szerint várhatóan ki fognak halni.


A kutatáson dolgozó brazil, ausztrál és európai kutatók azonosították is azokat a területeket, ahol szerintük a helyreállító, megóvó beavatkozások a legjobb eredményt hoznák. Akad köztük trópusi erdő, part menti vizenyős terület és magasan fekvő tőzegláp is. Sok közülük fejlődő országokban található.

A probléma az, hogy a klímaválság kezelésére fordított összegeknek mindössze 1 százalékát költik helyreállításra.


Elegendő élelmiszert lehetne termelni a világ számára még úgy is, ha a jelenleg mezőgazdasági termelésbe fogott földek 55 százalékát visszaadnánk a természetnek. Ehhez a gazdálkodás intenzitásának fenntartható növelése a kulcs.

Készült az Ökopolisz Alapítvány támogatásával.

Related posts