Hamis maszkok és koronavírus-tesztek millióit foglalta le a NAV

Megosztás

Ne feledjük, ebben most hatalmas üzlet van, erre elég sokan rájöttek.

Több mint 3,5 millió hamis, nem megfelelő minőségű orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítő folyadék és védőeszköz, Covid-teszt, illetve maszk forgalomba kerülését akadályozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a május 11. és július 12. közötti nemzetközi STOP akcióban – mondta Bakai Kristóf Péter, a NAV vámszakmai szakfőigazgatója hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A vámhatóság az akció során csaknem 200 ezer járművet és 400 ezer embert ellenőrzött. Az eszközöket az Országos Rendőr-főkapitánysággal, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI), valamit a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel (HENT) együttműködve foglalták le, illetve tartották vissza.

Pomázi Gyula, a HENT elnökhelyettese hangsúlyozta:

a nem ellenőrzött forrásból származó gyógyszerek és járvány elleni védekezést szolgáló eszközök nagy veszélyt jelentenek az emberek egészségére,

ezen felül megkárosítják a legális gyártókat, illetve a hazai gazdaságot.

A NAV közleménye szerint a Vám Világszervezet (VVSZ) hívta életre a STOP akciót, nemzetközi szinten 1683 rajtaütés volt, amelyek során több mint 300 millió illegális forrásból származó, esetenként lejárt szavatosságú gyógyszer, továbbá 47 millió hamisított orvosi felszerelés (maszkok, kesztyűk, Covid–19 tesztkészletek, hőmérők és védőruhák), valamint körülbelül 2,8 millió liter ellenőrizetlen forrásból származó kézfertőtlenítő gélt foglaltak le.

A VVSZ mellett számos nemzetközi szervezet: az INTERPOL, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC), az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Europol, valamint a magánszektor szereplői – többek között a Novartis, a Servier, a Pfizer, a Sanofi illetve az UL – is részt vettek az akcióban.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek