A Klubrádió pert vesztett a Médiahatósággal szemben

Megosztás

Öt évnyi pereskedés után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jogerősen pert nyert a Klubrádióval szemben.

A Klubrádió 2010-ben hiába nyerte el a 92.9-es ingyenes frekvenciát, az NMHH jogelődje törvényellenesen nem kötött velük szerződést. A Klubrádió ezután perre ment a frekvenciáért, amit 2014-ben meg is nyert, addig viszont egy másik frekvencián, a 95.3-on működtek, amiért 130 millió forintot fizettek az NMHH-nak.

Ezért aztán 1,4 milliárd forintos kártérítést kértek a Médiahatóságtól a jogellenesen szedett frekvenciadíj miatt, valamint szerintük a kialakult jogvita miatt 1,2 milliárd forinttal csökkent az árbevételük, és hogy az üggyel kapcsolatos sajtónyilatkozatok sértették a jóhírnevét.

Az ügyben először 2016-ban született részítélet, amiben a bíróság 103 millió forint médiaszolgáltatási díj visszafizetésére kötelezte a Médiatanácsot, továbbá nem vagyoni kárként 1,7 millió forintot ítélt meg a Klubrádió javára. Ezeket az NMHH kifizette.

“Így a Klubrádió 2011 és 2021 között – a magyar rádiós piacon egyedüliként – médiaszolgáltatási díj megfizetése nélkül használhatta a rádiós frekvenciát”

– írja a Médiahatóság a közleményében.

Az ügy évekig elhúzódott, és most lett jogerősen vége a Fővárosi Ítélőtáblán. Az NMHH közleménye szerint

“jogerősen is egyhangúan rögzítették, hogy a Klubrádió kártérítési igénye alaptalan, ugyanis különös szakértelem nélkül is megállapítható, hogy a keresetben megjelölt számítási módszertan alapjaiban hibás és irreális, továbbá a Klubrádió azt sem tudta bizonyítani, hogy a bevételeinek csökkenése bármilyen összefüggésben állt volna a Médiatanáccsal kialakult jogvitával”.

A Klubrádió keresetét így elutasították, és közel harmincmillió forintos perköltséget is fizetniük kell.

Az NMHH Médiatanácsa egyébként egy hónapja úgy döntött, a Klubrádió 2021. február 14-ig használhatja a 92.9 frekvenciát, utána pályázatot írnak ki rá. Az NMHH másik közleménye szerint a Klubrádió jó eséllyel pályázhat erre a frekvenciára, “mert eddig is a 92,9 MHz frekvencián sugározta műsorát”.

via telex.hu

Kapcsolódó cikkek