Eddig 22 millióba kerültek Szijjártó sztárfotói csak ebben az évben

Megosztás

Mekkora stáb kíséri el útjaira Szijjártó Péter külügyminisztert és mindez mibe került az adófizetőknek? – tette fel a kérdést a Hírklikk az Átlátszó közérdekű adatigénylő rendszerén keresztül tárcának.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a legtöbbet utazó magyar kormánytag. A közérdekű adatigénylés nyomán árulta el a tárca még nyáron, hogy január és július között a politikus csaknem 150 millió forintot utazott el. Az újság érdeklődését az keltette fel, hogy Szijjártó Facebook-oldalán szinte minden napra jutott egy-egy bejegyzés arról, épp merre tartózkodik.

A nem túl bonyolult kérdésekre egy hónappal később érkezett válasz, de azt például nem közölték, ki és milyen megállapodás alapján dolgozik Szijjártóéknak. Válaszukból az azért kiderült, hogy minden eseményen egy fotós és egy videós készít képeket, illetve videókat.

A minisztérium szerint, a fotós átlagosan havi 401 ezer forintot kapott, míg a videós 772 ezer forintért dolgozott, összesen tehát 10,5 milliót kerestek januártól szeptemberig. 

Utazási költségük pedig havonta 1 millió 271 ezer forint volt, vagyis január és szeptember közt 11 millió 400 ezer forintnyi költség merült fel az utazásaikkal kapcsolatban. Mivel a kérdéseinkben az is szerepelt, az esetleges napidíjakra mennyi ment el, ezért ebben az átlagolt összegben a napidíjak is benne foglaltaknak. Összességében elmondható, hogy Szijjártó fotózása a hivatalos verzió szerint, összesen csaknem 22 millió forintba kerültek idén szeptemberig.

Kapcsolódó cikkek