Hatalmas visszaesés a nyelvvizsgát teljesítők számában

Megosztás

Az előző évvel összevetve kb. harmincszázalékos visszaesést tapasztalt szeptember végéig a nyelvvizsgázók számában a legnagyobb nyelvvizsgaközpontok közé tartozó ELTE Origó Nyelvi Centrum: a jelentős csökkenés miatt mintegy 200 millió forintos árbevétel-csökkenéssel számolnak 2020-ra, már túl vannak egy kb. 25 százalékos létszámleépítésen is.

„A tavaszi járványügyi helyzet éppen a legnagyobb vizsgázói létszámmal bíró vizsgáinkat nem engedte lebonyolítani sem áprilisban, sem májusban” 

– mondta Antoni Györgyi, a centrum ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek. Online nyelvvizsgát akkor csak a veszélyhelyzet ideje alatt szervezhettek (azóta már kérték ennek akkreditációját), a rendszert rövid idő alatt, önerőből kellet kifejleszteniük, tesztelni is már csak az éles vizsgákon tudták. A korábbi jelentkezők közül sokan visszaigényelték a befizetett vizsgadíjakat. A visszaeséshez nagyban hozzájárulhatott az is, hogy a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv részeként lehetővé tette a nyelvvizsga ­hiánya miatt beragadt diplomák kiadását. Ennek eredményeként mostanáig kb. 115 ezer diplomát állítottak ki az egyetemek.

Kapcsolódó cikkek