Sztrájkot helyeztek kilátásba a tanárok

Megosztás

A tanárok félnek a vírustól, követelik, hogy számukra is biztosítva legyenek az egészséges munkavégzés feltételei. A járvány miatt 40 százalékkal nőtt a túlórák száma, amit alig fizetnek ki nekik.

Sztrájkba kezdene a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ha nem változnak a tanárok körülményei az iskolákban. Szerintük folyamatosan túlóráznak a karanténba kerülő kollégáik miatt, amit alig fizetnek ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált az RTL Híradónak: a szakszervezet politikai érdekeket szolgál és megpróbál hangulatot kelteni.

A PDSZ október elején nyilvános kiáltvánnyal fordult a kormányhoz.

„A kormány sikerpropagandájával szemben a pedagógusok 94 százaléka igenis tart a megbetegedéstől. Jogsegély-szolgálatunk folyamatos nyomás alatt dolgozik: ki nem fizetett túlmunkák, logikátlan és veszélyeztető járványügyi intézkedések, nem munkakörbe tartozó feladatok”

– írták ebben.


A szakszervezet szerint ma Magyarországon nem biztosítottak a közoktatás területén a biztonságos és egészséges munkavégzés feltételei. A PDSZ követeli, hogy a kormány haladéktalanul hozzon döntéseket annak érdekében, hogy a munkáltatók meg tudjanak felelni a munka törvénykönyve 51. § (4) bekezdésében foglalt kötelezettségüknek, amely előírja számukra –  a köznevelési intézményekben dolgozók esetében is –, hogy biztosítsák az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit.

Kapcsolódó cikkek