Támogatásra pályázhatnak helyi piacok

Megosztás

A miniszter ismertette, hogyan juthatnak plusz forrásokhoz, a cél a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítése.

Vidéki térségekben működő települési önkormányzatok, települési nemzetiségi önkormányzatok és nonprofit szervezetek nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Hárommilliárd forint keretösszeggel a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális és eszközfejlesztését támogató pályázati felhívás jelent meg – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter a szaktárca október 2., pénteki közleménye alapján.

A politikus szerint a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítése érdekében továbbra is cél a vidéki térségekben élők egészséges, jó minőségű élelmiszerrel való ellátása, a helyi termelők piacra jutásának elősegítése és a helyi alapanyagok felhasználásának támogatása, ezen keresztül pedig a helyi gazdaságok fejlesztése.

A fenti célok megvalósítása olyan kisléptékű infrastrukturális és eszközberuházások megvalósításával biztosítható, amelyekkel a helyi termelők és a lakosság folyamatosan összekapcsolható.  
Ennek érdekében az Agrárminisztérium (AM) a Vidékfejlesztési programban megjelentette a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális- és eszközfejlesztését szolgáló pályázatát – jelezte Nagy István.
A miniszter a részleteket ismertetve elmondta, a felhívás keretében támogatható a helyi termékértékesítést szolgáló

piacok és vásárterek működtetéséhez szükséges rögzített vagy mobil eszközök, hűtőpultok, hűtők, láda- és rekeszmosó/fertőtlenítő gépek, illetve zárható asztalok beszerzése, továbbá a helyi termékértékesítést szolgáló piacok helyiségeinek felújítása, vagy új helyiségek kialakítása, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák kialakítása és gépjárműbeszerzés.

A pályázati felhívásra vidéki térségekben működő települési önkormányzatok, települési nemzetiségi önkormányzatok és nonprofit szervezetek nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 3 milliárd forint.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 100 millió forint, maximális mértéke az elszámolható költségek minimum 75, maximum 95 százaléka attól függően, hogy a fejlesztés helye szerinti település a kedvezményezett járások besorolásáról szóló kormányrendelet mely járási kategóriájának felel meg.

A támogatási kérelmeket első körben 2020. november 2. és 2020. november 16. között lehet benyújtani. A pályázatok benyújtására a tervek szerint több szakaszban 2021. december 17. napjáig lesz majd lehetőség.

Támogatási kérelmet kizárólag az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben nyilvántartott ügyfél-azonosítóval rendelkező támogatást igénylő nyújthatnak be az Államkincstár www.mvh.allamkincstar.gov.hu elektronikus felületén – írta az AM.

Borsodihir.hu

Kapcsolódó cikkek