Oroszország tényleg legyőzte volna a járványt? Putyin mégis buborékban él

Megosztás

Orosz újságírók arról számoltak be, hogy március óta nem láthatták közelről az Vlagyimir Putyin orosz elnököt – írja a New York Times nyomán a 444.hu.

Putyin, miközben a nagyvilág felé azt hirdeti, hogy sikerült legyőzni a koronavírus-járványt, és sürgeti az oroszokat, hogy térjenek vissza a normális kerékvágásba, gyakorlatilag áthatolhatatlan buborékot vont maga köré, és a világtól elzártan tölti hétköznapjait.

Kormányüléseit még most is kizárólag videóhívásokon bonyolítja, és a keveseknek, akikkel személyesen is találkozik, a találkozás előtt két hetet karanténban kell tölteniük. Irodáját csak egy mobil fertőtlenítőalagúton át lehet csak megközelíteni, írja a Times.

Putyin összes látogatójának is át kell esnie a karanténon. A Proekt orosz oknyomozó portál szerdai beszámolója szerint a hatóságok e célból két nagy wellnessközpontot is lefoglaltak Szocsiban, hogy legyen hol elkülöníteni az elnök vendégeit, mielőtt Moszkvába reptetnék őket a találkozóra. Peszkov szóvivő nem cáfolta az értesülést, bár azt állította, hogy vannak, akik karantén nélkül is találkozhatnak Putyinnal. Bár arról a találkozóról ilyen részleteket nem osztottak meg, ilyen kivétel lehetett a belarusz elnök, Aljakszandr Lukasenka, akivel Putyin szeptember 14-én találkozott – igaz, nem Moszkvában, hanem Szocsiban. A két elnök négyszemközt tárgyalt több órán át az Oroszországgal szomszédos Belaruszban egy hónapja tartó válságról – a Guardian megjegyzése szerint a találkozó nyilvános, vagyis videón követhető részei alatt Putyin unottnak tűnt. Lukasenka amúgy a nyáron azt állította, hogy tünetmentesen átesett a fertőzésen, nem szorult kórházi kezelésre.

Elővigyázatossága persze újra indokolttá vált. Miután a nyáron, részben az elnök biztatására és utasítására az élet tényleg visszaállt a normálisra, Moszkva bárjait és éttermeit pedig maszk nélküli vendégek tömege lepte el, őszre berobbant a járvány második hulláma. Az elmúlt két hétben Moszkvában megtriplázódott az újonnan azonosított fertőzöttek napi átlaga, jelenleg naponta kétezernél is több új esetet regisztrálnak.

Kapcsolódó cikkek