Jelenleg 25 idősotthonban van koronavírus fertőzés

Megosztás

Az operatív törzs mai tájékoztatójából kiderült, hogy 25 idősotthonban van jelen a fertőzés, az intézmények többségében legfeljebb öt embernél igazolták a pozitivitást. A huszonöt érintett intézményből kettő már az első hullámban is érintett volt. Jellemzően 1-5 közötti a pozitív személyek száma, csak 4 intézményben van 20-nál több fertőzött.

A kormány november 1-ig meghosszabbította a határátlépéssel, utazással kapcsolatos eddigi korlátozásokat.

Továbbá akinek pozitív lesz a tesztje és megkapja a hatóságtól a házi karantén elrendelő határozatot (amiben szerepel a karantén kezdő és végpontja is), nem feltétlen lesz bezárva hosszú hetekre. Ha enyhe tünetei voltak és már 3 napja ezek elmúltak, akkor a tünetek megjelenését követő 10. napon válik szabaddá, ezután nem kell felszabadító laborteszet végezni, ahogy ezt a WHO protokoll is előírja.Értesíti a területileg illetékes hatóságot, hogy lejárt a karanténja, a háziorvostól pedig megkapja a táppénzes papírt – tudtuk meg Müller Cecíliától.

A tünetes krónikus betegeknek ellenben ismételten értesíteni kell a háziorvost, az ő állapotuk ugyanis gyorsan romolhat és igényelhet kórházi kezelést.

Kapcsolódó cikkek