Micsoda véletlen – sokmilliárdos profitnövekedést ért el az a cég, amelyen keresztül a kormány a lélegeztetőgépeket vette

Megosztás

A cég korábbi rekordjának a sokszorosát volt képes idén felmutatni, ami a bevételt illeti. Nem véletlen, hogy az uniós országokból messze Magyarország vásárolta legdrágábban a lélegeztetőgépeket. Minimum felvonja az ember a szemöldökét ilyenkor.

Közel 7 milliárd forintos árbevétellel zárta az első félévet az OTT-ONE Nyrt. A magyar kormány korábban rajtuk keresztül szerzett lélegeztetőgépeket Kínából.

Arról ír szerdai közleményében az OTT-ONE Nyrt. nevű magyar cég, hogy működésének eddigi legmagasabb, közel 7 milliárd forintos árbevételét érte el az idei első félévben. Ez közel 5,5 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának értékét. Az üzleti jelentés alapján az árbevétel 70 százalékát az egészségügyi termékek értékesítése tette ki. A társaság EBITDA értéke (kamatok, adók és az értékcsökkenés előtti eredmény) az első félévben 123 millió forint, az adózás előtti eredménye pedig 727 ezer forint volt.

A közlemény szerint a tavasszal Magyarországra is begyűrűző koronavírus-járvány minden iparágra hatással volt, ugyanakkor az OTT-ONE tevékenységeit ez nem érintette negatívan, sőt.

A járvány tavaszi hulláma alatt a társaság összesen 800 darab lélegeztetőgép, valamint egyéb egészségügyi felszerelések értékesítéséről írt alá megállapodást két állami szereplővel, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal, összesen több mint 12,4 milliárd forint értékben.

„Míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára legyártott lélegeztetőgépek és felszerelések leszállításra kerültek, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ részéről megrendelt eszközök esetében a megrendelés az év második felében fog teljesülni, amely további 7,7 milliárd forinttal növeli majd az OTT-ONE 2020. évi árbevételét” – olvasható a közleményben.

Az OTT-ONE neve korábbról is ismerős lehet olvasóinknak, ugyanis a hvg.hu, illetve hvg360 cikkei után menesztették a társaság felügyelőbizottsági tagját a nagy lélegeztetőgép-beszerzések után.

Az OTT-ONE több egyéb mérföldkövet is magáénak tudhat az első félévből. Ezek közül kiemelkedik a társaság mesterséges intelligencián alapuló kutatás-fejlesztési projektje, amelynek összköltsége több mint 662 millió forint. Egyes üzletágakban megnövekedett a megkeresések száma, részben a koronavírus-járvány miatt kialakult új gyakorlatok – mint például a távoli munkavégzés – miatt. Ennek keretében idén márciusban egy több mint 400 ezer eurós megrendelést teljesítve, Horvátországban értékesítette az OTT-ONE a saját fejlesztésű online oktatási platformját, amely az internetes távoktatás lehetőségét kínálja az érdeklődők számára.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek