Az Európai Bizottság alelnöke reagált Orbán vádaira

Megosztás

A Politico című lap hasábjain válaszolt Orbán Viktor vádjaira az Európai Bizottság alelnöke, miután a magyar kormányfő azt közölte, hogy a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti vele a kétoldalú politikai kapcsolatokat.

Vera Jourová kiemelte, hogy „személyes támadásokra” nem akar reagálni, egy dolgot azonban határozottan elutasít: sosem bántotta a magyar embereket. Úgy fogalmazott:

Épp ellenkezőleg, mélyen tisztelem a magyar embereket és a választásaikat.

Jourová szerint ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy ha szükséges, ne lehetne kritikusan beszélni kormányok és választott képviselők tetteiről akár az Európai Bizottságban, akár a tagállamokban.

Egy demokráciában senki tettei nem állnak a kritika felett.

– emelte ki.

Vera Jourová a Spiegelnek adott interjúban korábban arról beszélt, hogy Orbán Viktor beteg demokráciát épít, és félő, hogy a magyar közvélemény egy napon arra döbben rá, hogy a legutóbbi választás volt az utolsó, amelyet még szabadnak lehetett nevezni.

Orbán Viktor ezért kedden levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben azt írta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével. Orbán szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.


Ursula von der Leyen szóvivője azonban azt üzente, hogy a bizottság elnöke szorosan együttműködik Vera Jourová alelnökkel a jogállamiság ügyén, és az elnök teljesen mértékben megbízik az alelnökben.

Kapcsolódó cikkek