Magyarország mellett Szlovákiában és Csehországban is rohamosan terjed a koronavírus

Megosztás

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt legfrissebb kimutatások szerint jelenleg 740 embert kezelnek kórházban az országban, ami négyszerese a hónap eleji számoknak. Ezen a héten mintegy 200 ember került kórházba. Az orvosok szerint 151 ember esete minősül súlyosnak, azaz ők lélegeztetőgépre szorulnak. – tudta meg a hvg.hu

Meredeken nő a halálozások száma is. Péntekig 581 ember halt meg a koronavírussal kapcsolatban, több mint egyharmaduk szeptemberben. Csak ezen a héten már majdnem hatvan halálesetet tartanak nyilván.

Szlovákiában is súlyosbodik a helyzet: már csaknem egy hete minden nap új rekordot dönt a Covid-19 vírusfertőzéssel újonnan regisztrált személyek száma, pénteken több hónap után ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a már meggyógyultakét – derült ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szombaton közétett adataiból.

Az országban pénteken mintegy 6 és fél ezer teszt elvégzése alapján 552 új fertőzöttet regisztráltak. Ez új napi rekord és több mint négyszerese a tavasszal kimutatott legmagasabb számnak, amikor áprilisban mintegy háromezer teszt elvégzésével 114 fertőzöttet szűrtek ki.

A hét folyamán felmerült, hogy Szlovákia utazási szempontból a kockázatos országok listájára tenné Magyarországot és Ausztriát, ám ezt pénteken a szlovák kormányfő már nem tartotta valószínűnek. Mint mondta, jelenleg már Szlovákiában is hasonló a helyzet, mint Magyarországon és Ausztriában, ezért a központi válságstábnak kell fontolóra vennie, hogy lenne-e egyáltalán értelme egy ilyen intézkedésnek.

Kapcsolódó cikkek