A kormány kilépteti Magyarországot egy nemzetközi környezetvédelmi szervezetből, melynek alapító tagja vagyunk

Megosztás

A kormány döntött a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) jogállásáról szóló megállapodás Magyarország tekintetében történő megszüntetéséről. A megállapodást Magyarország 2012. július 17-én hirdette ki, a megszűnés pedig 2021. november elsején lesz. A REC központi irodaháza Szentendrén van.

 Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a megszűnésről szükséges intézkedésekről a külgazdasági és külügyminiszter gondoskodik. A 2012-ben kihirdetett megállapodás a környezetvédelmi problémákkal foglalkozó nemzetközi szervezet székhelyének Szentendrét jelölte ki.

REC-et 1990-ben az USA, az EU és Magyarország alapította, az USA és az EU 5-5 millió dolláros hozzájárulásával. A REC alapító okiratát 31 ország és az Európai Bizottság írta alá. Az irodahálózat 17 országban működik, a központi irodaház Magyarországon. A REC a fenntartható fejlődés problémakörével foglalkozik, 1990 óta mintegy 4000 projektet szervezett. Projektek a régión túl Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában is voltak.

A megszűnésről szóló rendelettel egyidőben a kormány egy határozatot is közzétett a REC használatában lévő ingatlanok helyzetének a rendezéséről. Ez helyrajzi szám szerint felsorolja a REC használatában lévő négy szentendrei ingatlant. A kormány felhívta a vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján – szerezze be a REC által az ingatlanokon elvégzett értéknövelő beruházások jelenértékére vonatkozó könyvvizsgálói és ingatlanszakértői szakvéleményeket, és bocsássa azokat az agrárminiszter rendelkezésére. A határidő október 31.

Az agrárminiszter a felülvizsgálat alapján gondoskodik a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium és a REC között 1995. december 19-én kelt szentendrei ingatlanátadási megállapodás megszüntetéséről, az ahhoz kapcsolódó pénzügyi elszámolás lebonyolításáról és az annak alapján meghatározott összeg REC számára történő megtérítéséről. A szükséges összeget a pénzügyminiszter bocsátja az agrárminiszter rendelkezésére.

via napi.hu

Kapcsolódó cikkek