Megint 360 fölött a forint, ezúttal lehet hogy közbelépnek Matolcsyék

Megosztás

Átlépte a 360-as szintet a forint euróval szembeni árfolyama szeptember 17-e, csütörtök reggel. Az árfolyam legutóbb áprilisban volt huzamosabb ideig 360 fölött, augusztus elejére a 345 körüli szintre erősödött. Azóta folyamatosan gyengül, a 360-as szint viszont olyan határ, ahonnan szeptember elején még visszapattant.

A gyenge, és egyre gyengülő forintárfolyam éppen a magas infláció miatt nem szerencsés. Az elmúlt években az árfolyam hatásai nem igazán gyűrűztek be az inflációba, ez azonban most változhat. A gyenge forint megdrágítja a hazai vállalkozások számára az importot, ráadásul a koronavírus-válság miatt az importárak már így is nőttek – az emelkedő költségek pedig előbb-utóbb megjelennek a fogyasztói árakban.

A Matolcsy György vezette Monetáris Tanácstól nem idegen, hogy a gazdaságélénkítés szempontjait az inflációs cél tartása elé helyezze, a piacok ezért arra számíthatnak, nem lesz szigorítás, ezt árazzák be előre – osztotta meg tapasztalatait Virovácz Péter, az ING közgazdásza a hvg.hu -val. Ugyanakkor az ING szerint a jegybank most igenis figyelemmel lesz az inflációra; szigorúbb hangnemet várnak a jegybanktól, ami visszaerősítheti a forintot akár a 355-ös szint közelébe.

Kapcsolódó cikkek