Lehúzza a rolót az ABB ózdi gyára, ezer ember veszti el a munkahelyét

Megosztás

Fokozatosan ugyan, de teljesen bezár év végéig az ABB ózdi gyára. A februári hír hónapokon át tartó folyamatos leépítésről szólt, mely során több mint ezer ember veszíti el a munkáját.

A cégóriás kivonulásána a dolgozók mellett a város költségvetésére is drasztikus hatással van. Már megkezdődtek a tárgyalások más vállalatokkal a betelepüléséről, de még mindig nem tudni semmi biztosat. Ez azért is aggasztó, mert Ózd környékén kifejezetten kevés a munkalehetőség.

A cég bejelentése alapján a keresletcsökkenés miatt nem kívánnak többet General Electric termékeket előállítani, így feleslegessé vált a borsodi gyár. Ez érthető is, viszont

a gyárbezárás tényét még hetekkel a hivatalos bejelentés előtt is cáfolták.

Annyira, hogy a város ellenzéki polgármestere, Janiczak Dávid is csak fél órával korábban értesült a hírről, mint az üzem több mint ezer alkalmazottja.

A tavaly decemberi adatok szerint a térség munkaképes korú lakosság 8,6 százaléka álláskereső, ami sokkal magasabb a 3,5 százalékos országos átlagnál. A körülbelül 1200 embert érintő bezárás után ez az érték 13 százalék fölé is duzzadhat.

Összességében elmondható, hogy a legjobb megoldás mind a munkakeresők, mind az ózdi önkormányzat számára egy új cég lenne az elköszönő vállalat helyén, ami képes munkát adni minél több embernek a környékről. Ehhez azonban a kormányzat segítségét is számítanak a helyiek.

– közölte egy nevét elhallgatni kívánó ABB dolgozó a napi.hu -nak.

Kapcsolódó cikkek