Megtalálhatták a megoldást a világméretű műanyag-szennyezésre

Megosztás

Felvet azonban egy teljesen új problémát, amire viszont még nem találtak ki semmit. Mindenesetre valami megmozdult, az évtized áttörésének nevezik.

Természetes, bár annál szokatlanabb megoldást találtak a Stanford és Beihang University kutatói a műanyaghulladék felszámolására – számol be friss kutatási eredményekről Anja Malawi Brandon kutató a CNN-nek. 

A kutatás bebizonyította, hogy a lisztbogarak lárvái, a lisztkukacok emésztőrendszerében élő mikroorganizmusok képesek a polipropilén lebontására, így többek között autóalkatrészek, textilek és mikroműanyagok emésztésére.

WEI-MIN WU, A STANFORD UNIVERSITY MÉRNÖKE FORRADALMINAK, AZ ÉVTIZED ÁTTÖRÉSEKÉNT ÍRTA LE A FELFEDEZÉST. 

A kutatás alapján 100 lisztkukac 34-39 milligramm műanyag elfogyasztására képes naponta, ami egy tabletta súlyának felel meg. A lárvák szén-dioxidra, biomasszára és lebomló anyagokra bontják az egyes műanyagokat.gallery xlargeFotó: Anja Malawi Brandon

Nemcsak a lisztkukacok, de az indiai selyemhernyók lárvái is képesek ezeknek a hulladékoknak a lebontására.

Az Egyesült Államokban évente 33 millió tonna műanyag kerül a szemétbe, melynek csupán a 10 százalékát hasznosítják újra. Erre részleges megoldást jelenthetnek a lisztkukacok, azonban a kutatás nem kínál megoldást a kifejlett rovarok elszaporodására.

Index.hu

Hozzászólások

Related posts