Hatalmas üzletté nőheti ki magát a csomagolásmentesség

Megosztás

Az elmúlt 10 évben a csomagolásmentes üzletek ágazata nagyon erős növekedést mutat a boltok és a munkahelyek számát, valamint a teljes forgalom növekedését tekintve – derül ki a Zero Waste Europe hálózat vezetésével tíz országban készített iparági felmérésből. A felmérés alapján készített tanulmány előrejelzése szerint uniós szinten 2030-ban az ömlesztett áruk teljes forgalma 1,2 milliárd euró lehet, az optimista becslés szerint az érték a 3,5 milliárd eurót is meghaladja.


Az ágazaton belül erőteljes növekvő tendenciát mutat a foglalkoztatás bővülése: a modellszámítások 2023-ban átlagosan 10.000 munkahellyel számolnak a csomagolásmentes boltokban Európában. Becslések szerint 2023-ban mintegy 5.500 tonna csomagolási hulladékkal kevesebb termelődik EU-szerte a csomagolásmentes boltoknak köszönhetően. A csomagolásmentes üzletek becslések szerint üzletenként évente átlagosan 1 tonna csomagolást spórolnak meg.

Számos ország válaszadói számoltak be arról, hogy a törvények elavultak és/vagy nem voltak alkalmazhatóak a termékek ömlesztett értékesítésére önkiszolgáló rendszerben. Úgy tűnik, sürgető szükség van egy harmonizált megközelítés kidolgozására arra vonatkozóan, hogy a csomagolásmentes üzleteket hogyan kezelik az EU tagállamai nemzeti és regionális szabályozó hatóságai, ideértve az ömlesztett értékesítés fogalommeghatározásait és a kapcsolódó élelmiszer-higiéniai szabályozásokat is. Javasolt ezeknek a témáknak a teljesebb vizsgálata.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek