Az ország legszebb kertjét Gesztelyen találták

Megosztás

A verseny legjobbjai között három borsodi település is érintett.

Az ország legszebb balkonjait és virágoskertjeit kereste a Magyar Turisztikai Ügynökség a Virágos Magyarország versenysorozat keretin belül, amelyet rendhagyó módon a települések helyett a lakosság számára hirdetett meg.

Hozzáértő gondoskodás

A szakmai zsűri kiválasztotta a „Virágos balkonok, virágos kertek” verseny győzteseit, amellyel lezárult az idei versenysorozat. A legszebb kertek, illetve legszebb balkonok kategóriákba összesen csaknem 2500-an pályáztak. Mindkét kategóriában 11 díjat ítéltek oda, köztük a Bálint Gazda emlékdíjat. A kiemelkedő alkotók értékes kertészeti utalványokban részesülnek.

A balkonkertek esetében, bár még mindig a klasszikus egynyáriaké a főszerep, a zsűri szerint örömteli, hogy egyre többen alkalmaznak fűszernövényeket és évelőket is. A szakemberek szerint a pályaművek bebizonyították, hogy a legkisebb helyen is lehet harmonikus és használható kerti teret kialakítani.

Az előkertek esetében arra hívták fel a figyelmet a kertészeti szakemberek, hogy a hozzáértő gondoskodást mutatva jellemzően egészséges, ápolt növények voltak a beküldött képeken, illetve itt is megfigyelhető, hogy egyre több virágzó vagy levéldíszt adó évelővel is találkozhatunk a legkülönfélébb hazai kerti kompozíciókban. Bár hagyományos falusi előkertből kevés volt a beküldött pályaművek között, a tradicionális parasztkerti növények, mint a liliom, a körömvirág vagy a zsálya sok előkertben visszaköszönnek.

Megyénkből a balkon-kategóriában A nyugalom oázisa különdíjban részesült Pócsi Nikolett Miskolcról. Illetve ugyanezen kategória egyik közönségdíjasa lett Bene József Szomolyáról. Az előkert-kategóriában pedig Ápolt zöldkert elismerésben részesült Erdei-Nagy Mónika Gesztelyből.

Mindent saját maguk

Mónikáék 2016-ban költöztek gesztelyi családi házukba, és az ingatlan felújítása után, 2017-ben kezdődött el az udvar első részének a beültetése, majd 2018-ban következett a hátsó része a kerti tóval együtt. Belépve a gesztelyi portára olyan pazar látvány tárul az ember szeme elé, ami alapján nem csodálkozunk, hogy az ország legszebb kertjei közé kerülhetett.

– Gyakorlatilag teljesen lecsupaszítottuk a portát, hogy úgymond az alapoktól tudjuk elkezdeni a munkát, és megcsinálni az álomudvarunkat, álomkertünket. Mindent kiszedtünk, felszedtünk, és termőföldet hozatunk első körben – magyarázza Mónika, hogyan is indult a munka, amelyet végig ketten a férjével csináltak. – Amikor nekikezdtünk egy dolog volt fix, méghozzá a tuja-sor, mert az az előző otthonunkban is volt, és ehhez ragaszkodtunk. Úgyhogy ennek a beültetésével kezdtünk, és úgy indultunk neki a többinek. Mindent én találtam ki, terveztem meg, hogyan nézzen ki, hová mit ültessünk, mi mellé mi kerüljön, a férjem pedig mindenben támogatva segített, hogy az elképzelések valósággá váljanak – monda.

Erdei-Nagy Mónika

Mónika sietve hozzáteszi, hogy nincsen semmilyen szakirányú végzettsége, nem tanulta a kertészkedést, növénytermelést, vagy kertépítést, az viszont hozzá tartozik a dologhoz, hogy a családjában már a szüleitől is magába szívta a növények, a kert szeretetét, az ezzel való foglalkozást.

– Sokan dicsérik, hogy mennyire szép, és az ismerősök, rokonok biztattak idén a versenyeken való elindulásra is, mert én magamtól nem neveztem volna. De ebben hatalmas munka van, főleg a tó, és a hozzá tartozó rész volt nagy feladat. Még a fenntartása is folyamatos, napi feladatokat ad, minden nap kell csinálni valamit, hogy ilyen szép legyen. De nekem ez nem munka, hanem hobbi és kikapcsolódás, amit imádok csinálni. Ugyanúgy a tervezés és a kivitelezés, mint a benne való gyönyörködés. Ha haza érkezem munka után az az első, hogy megyek és végig nézem a növényeket, minden rendben van-e – mondja Erdei-Nagy Mónika.

Gyönyörködnek benne

Mint meséli sokan már tanácsokat, segítséget is kérnek tőle, amit szívesen megtesz. Véleménye szerint egy kert, udvar soha nincs teljesen kész, mindig eszébe jut az embernek valami kis változtatás, vagy szükségét érzi, hogy néhány növényt átültessen, kicseréljen, de most teljesen elégedett a sajátjukkal és csak élvezik, amit elértek.

– Amikor elkezdtük csinálni az volt a cél, hogy egy olyan környezetet alakítsunk ki magunk körül, ahol jól érezzük magunkat, és ahonnan nem akarunk elmenni. Ez tökéletesen megvalósult, annyira szívesen vagyunk itthon, hogy nem vágyunk sehová, nekünk ez a tökéletes kikapcsolódás – tette hozzá.

Boon.hu

Kapcsolódó cikkek