Óriási műhiba miatt halálos adag gyógyszert kapott egy beteg – az ügyet megpróbálhatták eltussolni

Megosztás

A kórházi műhibák nagyon nehezen visszakövethetők, de ebben az esetben nagyon egy irányba mutatnak a jelek.

Első fokon pénzbírságra ítélték a János Kórházban öt éve történtek felelőseit. Ha jogerős ítélet születik, a dokumentumok meghamisításának ügye is bíróság elé kerülhet.

Sajnálja, ami történt, de tiszta a lelkiismerete – az RTL Híradó szerint ezt mondta az utolsó szó jogán a bíróságon az az orvos, akit egy kollégájával és egy ápolóval együtt vontak felelősségre egy idős beteg halála miatt.

A bíróság szerint az asszony azért kapott halálos mennyiségű fájdalomcsillapítót 5 éve a János Kórházban, mert az egyik orvos és az ápoló nem jelezte munkatársainak, hogy ők már beadtak neki egy adag gyógyszert.

Elsőfokon pénzbüntetésre ítélték őket. Az ápolónak 320 ezer forint büntetést kell fizetnie, a délutános orvosnak 500 ezret, az éjszakai ügyeletes büntetése pedig 500 ezer forint.

Idő közben újabb eljárás is indult, mert a gyanú szerint megpróbálhatták eltussolni az ügyet. Az ügyészség két kórházi dolgozót vádol azzal, hogy meghamisították a rendőrségnek átadott betegdokumentációt. Ők csak azután állhatnak bíróság elé, hogy a haláleset ügyében jogerős döntés születik. A mostani ítélet még nem ilyen.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek