Most már itt a baj, Magyarország lezárja határait szeptember elsején

Megosztás

Hatalmasat ugrott a napi új fertőzöttek száma az elmúlt napokban és folyamatosan emelkedik. A számok már a rosszabb tavaszi napokat idézik, ezért a kormány úgy döntött, itt az ideje a határzárnak.

Szeptember 1-jétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel.

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Így fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg 2 nap különbséggel 2 negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk – ismertette, jelezve, hogy a fertőzések többségének eredete külföldi.
Gulyás Gergely hangsúlyozta: egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolakezdésre készülő gyermekeket és a gazdaság zavartalan működését.

A tavaszi szabályokhoz képest szigorítanak azon, hogy milyen diplomáciai kivételek lehetnek, a részletes szabályokról a szombat reggel ülésező határvédelmi operatív törzs dönt majd, amin részt vesz Orbán Viktor is. 

AMI BIZTOS, HOGY A TRANZITFORGALMAT BIZTOSÍTJÁK, DIPLOMÁCIAI UTAKRA IS LESZ LEHETŐSÉG, ÉS A KATONAI KONVOJOK IS ÁTUTAZHATNAK MAGYARORSZÁGON. A SPORTESEMÉNYEKRE PEDIG KÜLÖN SZABÁLYOKAT HOZNAK MAJD.

Azoknak a magyaroknak, akik belépnek az országba, két negatív tesztet kell bemutatniuk, ez vonatkozik a külföldi diákokra, akik Magyarországra jönnek tanulni. A tesztet mindenkinek magának kell finanszíroznia, nem fizeti ki senki helyett az állam. Gulyás azt is bejelentette, hogy

SZEPTEMBER 1-JÉTŐL CSAK A MAGYARORSZÁGON ELVÉGZETT TESZTEKET FOGADJÁK EL, A KÜLFÖLDÖN ELVÉGZETT TESZTEKET NEM.

Megszüntették az országok járványügyi besorolását, Magyarország zöld, minden ország a vörös zónába került. 

A kormány döntött arról is, hogy 50 lélegeztetőgépet adományoz Kárpátaljának, folytatta Gulyás, és arról is beszámolt, hogy ő azért vehet részt a kormányinfón, mert két negatív koronavírus-tesztje lett, és a tisztifőorvos engedélyezte a kormányülésen való részvételét. Megjegyezte, a teszteket ő fizette. 

Az Emmi nem tiltja meg, de nem is tanácsolja a nagy tanévnyitó ünnepségeket, válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére. A minisztérium részletes járványügyi ajánlásokat küldött az iskoláknak. Azért dolgozik a kormány, mondta Gulyás, hogy ne kelljen ismét bezárni az iskolákat, de a jelenlegi szabályozás alapján akár egyesével, területi adatok alapján is dönthetnek majd, melyik oktatási intézményekben kell szigorításokat bevezetni. 

A MOST ELFOGADOTT SZABÁLYOK VÁRHATÓAN EGY HÓNAPIG MARADNAK ÉRVÉNYBEN.

Egyelőre nem tervez a kormány külön vásárlási idősávot bevezetni a 65 évnél idősebb korosztálynak, mondta Gulyás, mint ahogy kijárási korlátozás se várható, mert az egészségügy mostanra maximálisan felkészült a védekezésre. A jelenlegi szabályokat kell mindenkinek szigorúan betartania, nem terveznek új korlátozást hozni, a maszkviselést viszont szigoríthatják.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek