Eddig csak egyszer volt nagyobb az új fertőzöttek száma, mint szombaton

Megosztás

Magyarországon 158 fővel emelkedett a beazonosított új fertőzöttek száma szombatra. Ennél magasabb napi új esetszám eddig csak egyszer volt: április 10-én regisztráltak 210 új fertőzöttet. Új haláleset nem történt a fertőzéssel összefüggésben, olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon

  • Az aktív fertőzöttek száma: 1296
  • A hazánkban eddig beazonosított fertőzöttek száma: 5669
  • Az elhunytak száma változatlanul 614
  • Gyógyultak száma: 3759
  • Kórházban ápoltak száma: 90
  • Lélegeztetőgépen kezelt betegek száma: 7 

Az elmúlt napokban látható volt, hogy jelentősen emelkedni kezd az új esetek száma. Csütörtökre 91, péntekre 130 új fertőzöttet regisztráltak. Mindez összefüggésben állhat azzal, hogy az adatok szerint napi szinten 3-4 ezerrel több új tesztet végeznek el. Különösen figyelemreméltó, hogy augusztus 8-tól elkezdett tartósan emelkedni az aktív fertőzöttek száma.

A koronavírussal kapcsolatos szemlélet változását jól mutatja, hogy március 11-én akkor hirdetett ki  veszélyhelyzetet a kormány, zárta le a határokat, tiltotta be a sporteseményeket és a nagyobb közösségi rendezvények és rendelte el az egyetemek bezárását, majd pedig március 13-án az iskolák bezárását, amikor a napi új esetszám még csak 3 volt.

Orbán Viktor szombaton reggel az operatív törzs ülése után azt mondta: a határok újbóli lezárásával sikerül megakadályozni a külföldről behurcolt fertőzések emelkedését. A kormányfő szerint most még időben vagyunk, hogy  az ajtónkon kopogtató második hullámot megfékezzük. 

Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása, olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Európában a járvány második hulláma elkezdődött, ezért szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek