Alkotmányjogász: Szijjártó nem hivatkozhat arra, hogy nyaralása magánügy

Megosztás

Ezt már több szakértő mellett az alkotmányjogász is kerek perec kimondta így. De valószínű, hogy a kormányoldalt ez sem fogja nagyon meghatni. Pedig egyszerű lenne, a feleségétől kapta a nyaralást is ajándékba.

El kell számolni azzal, hogy honnan van egy miniszternek pénze luxusjachtozásra, illetve hogy fogad-e el ajándékot a közbeszerzések egyik nagy nyertesétől. Az RTL alkotmányjogászt és korrupciós szakértőt is megszólaltatott Szijjártó Péter jachtozásáról és magyarázkodásáról.

Nem hivatkozhat Szijjártó Péter arra, hogy a nyaralása magánügy – mondta az RTL Híradónak Lövétei István alkotmányjogász. Léderer Sándor, a K-Monitor alapítója pedig azt tette hozzá ehhez: a miniszternek el kell számolnia azzal, hogy honnan lett pénze a luxusjachtozásra az egyik leggazdagabb magyar, Szíjj László jachtján.

Arra is emlékeztettek: 2012-ben az akkori német elnök, Christian Wulff lemondása mögött is egy hasonló ügy állt. Ő egyebek mellett azzal nem tudott elszámolni, hogy még Alsó-Szászország tartományi miniszterelnökeként miért fogadott el lobbistáktól nyaralást – ebben az ügyben felmentették évekkel később, de belebukott abba, hogy nyilvánosságra került a hangfelvétel, amint a korrupciógyanúról hírt adó Bild kiadóját fenyegeti háborúval.

Az RTL megszólaltatta Karácsony Gergely főpolgármestert is, aki azt mondta: egy kávét sem fogad el azoktól az üzletemberektől, akik a fővárostól kapnak közpénzt.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek