A német orvosok igazolták, tényleg megmérgezték az orosz ellenzéki Alekszej Navalnijt

Megosztás

A klinikai tesztek eredményei a németországi orvosok szerint egyértelműen arra utalnak, hogy mérgezés történt, nem véletlenül gördítettek folyamatosan akadályokat az elszállítás elé az oroszok.

A klinikai tesztek eredményei arra utalnak, hogy megmérgezték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust – írja az MTI a berlini Chaité egyetemi kórház orvosainak közleménye nyomán. Hozzátették, hogy Navalnij állapota súlyos, de nincs akut életveszélyben.

Orvoscsoport vizsgálta meg minden részletre kiterjedőn a beteget, amint megérkezett. A klinikai teszt alapján úgy tűnik, hogy megmérgezhették olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik

– áll a közleményben.

Azt egyelőre nem tudják, pontosan milyen anyaggal mérgezték meg Navalnijt. A klinika ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a méreg jelenlétét és Navalnij szervezetére gyakorolt hatását – az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek gátlását – több független laboratóriumban is igazolták.

A kolinészteráz az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozik. Hiánya vagy hatásának fékezése többek között légzéskimaradást és izombénulást idézhet elő. Kolinészterzáz-gátló anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb vegyi fegyvernek, a Szíriában is bevetett szarinnak is.

A diagnózis alapján az orosz politikust az atropin nevű ellenszerrel kezelik. Azt egyelőre nem lehet kizárni, hogy a mérgezés maradandó idegrendszeri károsodást okoz a politikusnál – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Gyanús körülmények között

Az ellenzék legismertebb vezetője csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen, miután a repülőtéren megivott egy teát. Mérgezés gyanújával került kórházba. A kómában Omszkba szállított 44 éves politikus állapota továbbra is súlyos, és nem növelte a bizalmat az sem, hogy orvosai szerint semmi sem utal mérgezésre. A továbbra is kómában lévő Navalnijt némi várakoztatás után a hétvégén sikerült Berlinbe szállítani.

A szállítását megszervező német magánalapítvány, a Cinema for Peace vezetője, Jaka Bizilj szerint Navalnij túl fogja élni, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként.

Az eset körülményei legalábbis gyanakvásra adtak okot már eddig is. „Nem tudom megmondani, kik voltak az irodámban” – mondta például az újságíróknak Alekszandr Murahovszkij, az omszki kórház főorvosa, bár úgy fogalmazott, hogy az oroszul „nem mondhatom meg” jelentésben is értelmezhető. Majd ugyanezt a szerkezetet használva közölte: nem tudja azt mondani, hogy az irodájában ezek az ismeretlenek csináltak volna bármit is. „Egyszerűen érdeklődtek, és kész” – zárta le a beszélgetésnek ezt a részét a főorvos a Newsru.com szerint.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek