Lukasenka kitüntette azokat a rendőröket, akik segítettek elfojtani a tüntetéseket

Megosztás

Európa nemzeteinek többsége nem ismeri el a választások eredményét, ám a fehérorosz diktátort ez láthatóan egyáltalán nem zavarja.

Kedden Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök érdemrenddel tüntette ki azokat a rendőrtiszteket, akik részt vettek az ellene szervezett tüntetések leverésében. Az elnökválasztás után elindult tüntetéshullámban legalább három tüntetőt megöltek és több ezer embert vettek őrizetbe, többeket megvertek a fogságban.

Lukasenka köszönti híveit.Fotó: SIARHEI LESKIEC/AFP

Közben a  belügyminisztérium elismerte, hogy az ellenzék felszólítására több rendőr is megtagadta a szolgálatot. A minisztérium közleménye szerint nem fogják elítélni a rendőrtiszteknek ezt a kis részét. Ugyanakkor az állomány többi részét arra szólították fel, hogy mmarradjanak szolgálatban, mert szerintük a tüntetők csak a kisebbséget képviselik, és a többség békét akar. 

Közben Lukasenka kedden az állami tévében közvetített beszédében bejelentette: katonai egységeket vezényelt a nyugati határára válaszul külföldi kormányok belarusz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira. A csapatok teljes készültségben vannak, és készek teljesíteni a kötelességüket. 

Egyben hatalomátvételi kísérletnek minősítette a Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt által javasolt ellenzéki koordinációs tanács létrehozását és válaszlépéseket helyezett kilátásba. A belarusz ellenzék egyik szóvivője szerint a testület, amelynek célja a békés hatalomátadás biztosítása, még a nap folyamán összeül Minszkben. 

Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök újra beszélt Lukasenkával. Négy nap alatt ez már a harmadik telefonbeszélgetés volt a két elnök között. Moszkva elfogadhatatlannak tartja a szomszédja belügyeibe történő külső beavatkozásokat. Állítólag Putyin katonai segítséget is ígért Minszknek szükség esetén.

444.hu

Kapcsolódó cikkek