Vemhes a kutyád? Ezeket érdemes tudnod!

Megosztás

A leggyakoribb házi kedvencek a macskák és a kutyák. Ha te is tartasz otthon belőlük, akkor mindenképp fontos, hogy tisztában legyél a vemhesség időszakával is. Most összegyűjtöttük azokat az információkat, amiket érdemes tudnod a vemhességről, illetve, hogy hogyan segítheted kutyádat ez idő alatt.

A vemhességről általában

A kutyák és macskák vemhessége kb. 62-63 napig tart. Azt, hogy az állat vemhes-e, az orvos már a vemhesség 21. napjától képes megállapítani ultrahang segítségével. A korai megállapítás pedig azért jó, mert ha a vemhesség nem kívánt, akkor még van lehetőség megszüntetni a 30. napig. Erre akár gyógyszerrel vagy ivartalanítással is van lehetőség. Ha a vemhesség tervezett, még a fedeztetés előtt szükségesek a védőoltások, féregtelenítés.

Mit tehetsz a kutyádért a vemhesség alatt és után? Biztosíts neki nyugodt környezetet!

A gazdik mindig a lehető legjobbat szeretnék nyújtani kedvencüknek, ez a vemhesség ideje alatt sincs másként. De mit tehetsz te a kutyádért ez idő alatt? Először is fontos, hogy biztosíts számára egy nyugodt és neki megfelelő környezetet. Jó, ha van fenntartva az ő részére egy olyan hely, ami csak az övé, és nem zavarja ott senki. Erre pedig kiváló megoldást nyújtanak az elletőboxok. Itt a kutya zavartalanul lehet a vemhesség alatt, és te is szemmel tudod tartani anélkül, hogy megzavarnád a nyugalmát.

Azonban nem mindegy az elletőbox minősége sem. Minden kutya más és más. Így érdemes olyan elletőboxot keresned, ami a kutyád személyére van szabva, és meg tudsz bizonyosodni arról, hogy a választott elletőbox a legjobb számára. Ahogy a kutyaházaknál, úgy az elletőboxoknál is az egyik legfontosabb szempont, hogy hőszigetelt legyen. Ugyanis védeni kell a kutya és a születendő picik egészségét is. Továbbá jó, ha az elletőbox biztonsági csőkerettel van ellátva, amely az újszülött kölykök védelme miatt nagyon fontos. Minden gazdi örömmel és aggódva kíséri végig a vemhesség időszakát. Ahhoz, hogy ebben az elletőbox is segítséget nyújtson számodra, keress olyat, amelyen van betekintő ablak. Így nem fogod zavarni a kutyát és később a kölyköket sem, de mégis megnyugodhatsz, mert szemmel tudod majd őket tartani. Ha a kutyád vemhes, vagy esetleg tenyésztő vagy, nézz körül a SINB-nél kapható elletőboxok között.

Konzultálj az állatorvossal!

Mindemellett elengedhetetlen, hogy a vemhesség ideje alatt felkeresd az állatorvost. Hiszen nem árt, ha egy szakértő világosít fel erről az időszakról. Ő hasznos tanácsokkal fog ellátni, így még inkább megnyugodhatsz, hogy az állatod a legjobb körülmények között van ebben a csodás időszakban.

Kapcsolódó cikkek