A nélkülözhetetlen csavarok

Megosztás

Mindenki, aki szerelt már össze valamit, tudja, hogy milyen fontos, hogy a csavarok maradéktalanul meglegyenek. Gyakorlatilag a csavarok tartják össze a környezetünket. Mindenkinek volt már dolga csavarral, de azt kevesen tudják, hogy ezek a maguk létezésében gépeknek tekinthetők. Egyszerű gépeknek vagy erőátviteli eszköznek nevezik őket az ékhez vagy a csigához hasonlóan. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű szerkezetek. Viszont olyan sokféle típusa van, hogy egy hétköznapi ember számára szinte lehetetlenség felismerni, hogy mikor, melyik fajtát kell kézbe venni. Az alábbi összeállítást a hobbibarkácsolók figyelmébe ajánljuk.

Nézzük meg, melyek a leggyakrabban használt csavartípusok, mi az alkalmazási területük, és milyen jellemzőkkel bírnak.

Fa- és faforgácslap csavar

A gyakorlatban ezzel a csavar fajtával találkozunk a leggyakrabban. Alapjában véve, ha a fa anyaggal dolgozunk, facsavarral rögzítünk annak érdekében, hogy az eredmény tartós legyen. Kisebb tartóerő esetén használhatunk akár szeget is, de jobban járunk, ha facsavarral rögzítjük, javítjuk a faipari elemeket, bútorlapokat. Az eredményesség szempontjából fontos, hogy jól válasszuk meg a csavar méretét és a csavarfejet. 

Gipszkarton csavar

Nevéből könnyen kitalálható, hogy milyen felhasználási területen alkalmazzák. A gipszkarton rögzítésére használják, de többfajta változatban is kapható, annak függvényében, hogy miből készült a felület, amihez a gipszkartont rögzítik. A felülettől függően tehát a gipszkartoncsavar lehet fa- vagy fémmenetes. A fémmenetes gipszkarton csavar hozzáférhető önfúró változatban is.

Metrikus csavar

A különböző csavarokat csoportosíthatjuk menetük szerint is. A metrikus menettel ellátott csavar szintén gyakran használt csavartípus. Ellenbiztosításukhoz anyacsavar szükséges. 

Tokrögzítő csavar

Ajtók, ablakok rögzítésére használják a szakemberek. Kialakításuknak köszönhetően nincs szükség dübelre, ezért szeretik használni a profik, mert nagyban megkönnyíti a munkájukat. 

A csavarokat további szempontok szerint is lehet csoportosítani: fejforma, menet, funkció, szilárdság, anyag, előállítás módja, bevonat szerint.

Hogy ne vesszen el a csavar rengetegben, a szerelés megkezdése előtt tájékozódjon!

A VasMuszakiBolt.hu webáruház csavar részlegén szinte minden megtalálható, amire a munkája során szüksége lehet. Ha tanácstalan, vagy egyéb kérdése lenne, forduljon bátran munkatársaikhoz, akik szakértő segítséget tudnak nyújtani, és biztosan megtalálják az Önnek leginkább megfelelő terméket.

Kapcsolódó cikkek