A karikagyűrű és az eljegyzési gyűrű története

Megosztás

Az esküvői szertartások szempontjából egyetlen dolog van, ami minden értelemben immár évszázadokon óta örök. Igen, a karikagyűrűre gondoltunk, ami nélkül nincsen menyegző.

Az eljegyzéstől a házasságig

A 13. században III. Ince pápa rendelte el, hogy előbb az eljegyzésnek kell megtörténnie a szerelmesek között, majd ha kivárták az illendő időt, utána következhet az esküvő. Ezzel tudtán kívül hagyományt teremtett, ami a mai napig tartja magát.

Akkoriban a párok egy vaskarikával jegyezték el egymást, amit idővel az arany gyűrű váltott fel. Arra, hogy ezt az arany ékszert gyémánt díszítse, elég sokat kellett várni, mert csak 1930 körül jött igazán divatba. Akkoriban fedeztek fel rengeteg gyémántbányát, amiknek meg kellett alkotni a felvásárló piacot. Mindez annyira jól sikerült, hogy nálunk is nagy divat lett, akárcsak az eljegyzési gyűrű.

Hazánkban annak volt hagyománya, hogy az eljegyzés a karikagyűrűvel történik meg, ami a bal kéz gyűrűsujjára kerül. Ezt követően, az esküvő során a jobb kéz gyűrűsujjára kerül át.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a trendet a filmek diktálják, így nem meglepő, hogy nagy népszerűségnek örvendenek a szoliter gyűrűk az Ékszerpalotánál. Ezek egy hangsúlyos kővel készülnek, amit vagy körbevesz több apró, vagy egyedül díszíti a gyűrűt. Napjainkban egyre népszerűbb, pedig nagyon régóta az egyik legdivatosabb és örök szépségű eljegyzési gyűrű típus, amit most újra felfedeznek a párok.

Miből készül az eljegyzési és a karikagyűrű?

Az esetek jelentős részében mindkét gyűrű aranyból készül, de egyre keresettebbek a titán és nemesacél gyűrűk is. Allergiások körében a legnépszerűbb variáció a palládium vagy az arany-palládium ötvözete, ami biztosan nem okoz allergiás reakciót. Arany tekintetében a sárga, a fehér és a vörös arany is hasonlóan favorizáltak, sőt a legtöbben ezek kombinációjára esküsznek. Mivel manapság már nem kötelező, hogy a karikagyűrűk ugyanolyanok legyenek – elegendő, ha csak főbb vonalaikban hasonlítanak -, így igen széles a választék.

Méret tekintetében is válogathatunk, hiszen egyaránt divat a vékony és a szélesebb karikagyűrű is. Azt ne felejtsük el, hogy mindenképp úgy válasszunk, ami megy az ujjainkhoz, hiszen hiába tetszik a vékony karika, ha nagyon vékony ujjakkal rendelkezünk. Szélesebb, husisabb ujjakon remekül mutatnak a vékony darabok, míg a hosszú vékony ujjakra inkább a vastagabb gyűrűket javasoljuk.

A karikagyűrű megtalálása az első igazi kompromisszumos megoldást igénylő feladat a jegyespár tagjai között, így mindenképp meg kell keresni azt, ami mindenkinek tetszik, hiszen ahogy a házastársi eskü, úgy a karikagyűrű is egy életre szól.

Kapcsolódó cikkek