Több középiskolát is összeköltöztetnek, a diákok egy része délután jár majd órára

Megosztás

Legalább hat technikumot összevonnak október 1-jétől Debrecenben az elszálló rezsiköltségek miatt: a fűtési szezon idején két középiskola osztozik majd egy épületen, a diákok pedig délelőttös és délutános “turnusban” járnak majd be az órákra.

Debreciner írt először arról, hogy a magas rezsiköltségek miatt a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumot összevonják a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikummal. Az átszervezést az intézmények fenntartója, a Debreceni Szakképzési Centrum várhatóan „két műszakos” rendszerrel oldja meg, vagyis délelőttönként az egyik, délutánonként a másik iskola diákjai járnak majd órára, amelyeket 35 percesre rövidítenek le. A kényszerű társbérlet októbertől egészen márciusig tartana, vagyis gyakorlatilag az egész fűtésszezonban.

Az Eduline-nak azonban több olvasó azt jelezte, hogy az átszervezés nem csak ezt a két technikumot érinti, más középiskolákat is összevonnak pár hónapra. Többen azt írták, hogy a Beregszászi Pál Technikum a Kreatív Technikummal költözik majd össze, a Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola az Irinyi János Technikummal, míg a vegyipari technikumba járó diákok szüleinek szerda délután tartottak tájékoztatót a várható lépésekről.

A szülők körében komoly felháborodást váltott ki a lépés, a diákok ugyanis egyik héten délelőttösök, másik héten délutánosok lesznek, ami azt jelenti, hogy különórákra, nyelvtanfolyamra, zeneiskolába és edzésekre csak kéthetente tudnak majd elmenni – amikor éppen délelőtt járhatnak iskolába.

A kormány döntése alapján a középiskolákat egyébként legalább 18 fokra fel kell fűteni, ám a szakképzési centrumok várhatóan más takarékossági megoldásokkal is előállnak, az egyik győri hírportál például azt írja, hogy az iskolák összevonása ott is szóba került, és a kollégiumokból hétvégére minden diáknak haza kell mennie.

Forrás: Eduline.hu, Debreciner.hu

Kapcsolódó cikkek