Greenpeace-kutatás: Zöld kormányt akarnak a magyarok 2022-től

Megosztás

A magyar társadalom elsöprő többsége egyetért abban, hogy a 2022-ben felálló kormánynak kiemelten kell foglalkoznia a klíma- és ökológiai válsággal, és támogatja az ehhez szükséges fontos környezetvédelmi intézkedések bevezetését. Ez derül ki a Greenpeace megrendelésére, a Policy Solutions és a Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit a Greenpeace oldalán publikálták.

A Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions elemző intézet a ZRI Závecz Research közvélemény-kutatóval közösen készített reprezentatív felmérést 2021. október 11-19. között, 1000 fő bevonásával. 

A felmérésből kiderül, hogy a magyar lakosság csaknem kétharmada (73%) fontosnak tartja, hogy a 2022-ben felálló kormány kiemelten foglalkozzon a klímavédelemmel. A kérdésben politikai táborokon túlnyúló egyetértés uralkodik: a Fidesz-KDNP támogatóinak 77%-a, az ellenzéki együttműködést támogatók 73%-a tartja fontosnak vagy nagyon fontosnak, hogy a következő ciklusban kormányzó politikai pártok kiemelt figyelmet szenteljenek a klímavédelmi kérdéseknek.

A Greenpeace arra is kíváncsi volt, mennyire támogatja a lakosság olyan konkrét környezetvédelmi intézkedéseknek a bevezetését, amelyek szükségesek ahhoz, hogy érdemben fel tudjuk venni a harcot a klíma- és ökológiai válsággal. A felmérésből kiderül, az intézkedéseket széleskörű társadalmi támogatás övezi, ami azt jelzi, hogy a környezet- és természetvédelem a pártpolitikán felülemelkedő össztársadalmi üggyé vált Magyarországon.

A felmérésben lekérdezett környezetvédelmi intézkedések közül a nagy tavak védelmének állami garanciája volt a legnépszerűbb. Ezt pártállástól függetlenül elsöprő többségben (91%) támogatták a válaszadók. A kutatás alapján a vizeink megtartása ugyancsak szinte az egész lakosság számára fontos (90%): tíz magyarból kilenc támogatja egy olyan országos vízgazdálkodási terv létrejöttét, amely védelmet tud nyújtani az aszályos időszakok ellen.

A kutatásból kiderül, hogy a magyarok csökkentenék az emberi egészségre és az élővilágra is veszélyt jelentő növényvédő szerek arányát és mindenki számára elérhetővé tennék az egészséges és természettel összhangban termelt élelmiszereket. A lakosság túlnyomó többsége (89%) támogatná az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek áfájának csökkentését a mostani 27%-ról 5%-ra, és 88%-a betiltaná a mezőgazdálkodásban használt káros vegyszereket, mint amilyen a glifozát, illetve a hormonrendszert károsító és méhgyilkos hatóanyagok.

További részletek a kutatás eredményeivel kapcsolatban a Greenpeace oldalán.

Kapcsolódó cikkek