Több ellenzéki vezetésű város egy forintot se kapott a kormány kompenzációjából

Megosztás

Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével, Budapest lett ugyanakkor a kompenzáció legnagyobb vesztese – írja az mfor.hu.

Mint írják, az önkormányzatok többsége meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadta, hogy a kormány mindössze 23 milliárd forinttal kompenzálja 27 település veszteségeit. Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések egyike volt, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére (1 százalékra) csökkentették.

A 25 ezer fő alatti településeknek a kormány automatikus kompenzációt ad két részletben (júniusban és októberben), de a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintették át. Mintegy 70 nagyobb önkormányzat (ebbe a fővárosi kerületek is benne vannak) közül végül csak az említett 27 kapott kompenzációt, amiből általános működési kiadásokra is költhetnek. Nem kapott támogatást Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Siófok, Tatabánya és Budapest.

Az iparűzési adó megfelezése mintegy 150 milliárd forintot jelent, ennek mintegy a felét kapják vissza a települések – mondta a lapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, aki meglepőnek nevezte, hogy a tehetős Debrecen kapta a legnagyobb kompenzációt (2,9 milliárd forint), míg például Szombathely, ahol nincs jelentősebb ipar, nem kapott egyetlen fillért sem. A múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a döntést a méltányosság és arányosság elveit érvényesítve hozták meg, és nem pártpolitikai szempontok szerint.

A kompenzáció legnagyobb vesztese, mint írják, a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett Budapest.

Kapcsolódó cikkek