Börtönbe zárná az állatkínzókat az új állatvédelem miniszteri biztosa

Megosztás

Egy hónappal azután, hogy állatvédelmi megbízottat nevezett ki a főváros, a kormány is követte a példát. Ovádi Péter, Veszprém megye országgyűlési képviselője október 1-től egyben az állatvédelem miniszteri biztosa is. Ovádi a Magyar Nemzetnek nyilatkozott, amit a hvg is szemlézett.

Az állatkínzásról azt mondta, azon lesz, hogy az állatkínzók valóban letöltendő börtönbüntetést kapjanak. Ovádi szerint az állatok bántalmazása az első lépés lehet afelé, hogy valaki ember ellen is elkövessen erőszakos bűncselekményt. A miniszteri biztos azt is szeretné elérni, hogy a rendőrség minden megyében kössön szerződést a helyi civil állatvédőkkel, és az ilyen esetekhez közösen menjenek ki.

Minden esetben élőlényekről beszélünk, ezért is kell a bírói gyakorlatnak megváltoznia, kellenek olyan precedensértékű döntések, amelyek elrettentik az állatkínzókat az erőszakos cselekményektől.

A legnagyobb harcot Ovádi szerint a szaporítók ellen kell megvívni, fel kell lépni ellenük minden rendelkezésre álló eszközzel. Lényeges, hogy ne legyen túlszaporodás, ezért olyan ivartalanítási programot kell létrehozni – részletezte – , amely a lakosság figyelmét is felhívja a házi kedvencként tartott állatok ivartalanítására. 

Kapcsolódó cikkek