Idősebb Orbán az újságírónak: “Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek”

Megosztás

A miniszterelnök édesapját az állami megbízásokról kérdezte volna a Direkt36 tényfeltáró portál.

Azután keresték fel gánti bányájánál Orbán Győzőt, hogy újabb bizonyítékok kerültek elő arról: a cége állami megbízásokhoz jutott – olvasható a 444.hu-n.


Orbán Viktor korábban kifejezetten kérte az édesapját, hogy ne vegyen részt állami beruházásokban. A Direkt36 azonban az elmúlt három évben cikksorozatban mutatta be, hogy a Dolomit Kft. látványos felívelése, valamint évi milliárdos nyeresége többek közt annak köszönhető, hogy a cég közpénzből finanszírozott építkezésekhez szállít építőanyagokat.


A portál nemrég közel százezer oldalnyi projektdokumentumot perelt ki, amelyek bizonyították, hogy Orbán apjának cégétől szállítottak követ az M4-es autóút építéséhez. A teljes iratanyagot átnézve újabb állami projektekben is megtalálták a Dolomit Kft.-t: az M3-as autópálya építéséhez betonelemeket, a Budapest–Székesfehérvár közötti vasútfelújításhoz pedig zúzottkövet szállított a cég.

Arról viszont nem érhetőek el nyilvános adatok, hogy a cég bevételének mekkora része származott közpénzből finanszírozott projektekből. Az állami építkezéseken ugyanis nem fővállalkozóként, hanem általában az építőanyagok beszállítóiként vesznek részt az Orbán család cégei, így a megrendelések részletei rejtve maradnak. 

Miután tíz e-mail és számtalan telefonhívás is eredménytelenül zajlott le a Direkt36 és a Dolomit Kft. között, személyesne látogattak el a bányatelepre. Orbán apja először a koronavírusra hivatkozva akarta elkerülni a beszélgetést. Azonban amikor az újságírók kifelé menet a bánya udvarán maradtak, utánuk ment és a következő beszélgetés játszódott le:

 Orbán Győző (OGY): Eddig voltam udvarias. Figyeljenek, én híres vagyok arról, hogy goromba vagyok, és nem szeretnék gorombáskodni, különösen hölggyel szemben nem.

– Zöldi Blanka (ZB): Közügyekről szeretnénk kérdezni, azzal kapcsolatban, hogy…

– OGY: Nem érdekel.

– ZB: Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy nem tartja jónak, ha ön állami beruházásokban vesz részt.

– OGY: Drága… Jó idő van, gyönyörű idő van, erről beszélhetünk. Kőbányában, sajnos, ha eső van, akkor az rossz időnek számít. Ha süt a nap, akkor nekünk is jó időnk van. Viszontlátásra.

– ZB: Esetleg itt a jó időben körbenézhetünk a kőbányában?

– OGY: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek. (…) Másik dolog, hogy ne zaklasson egy nyolcvanéves embert. Viszontlátásra.

Orbán Győző kijelentette, hogy nem járul hozzá, hogy az újságírók felvételt készítsenek róla – ő viszont a telefonjával lefényképezte a Direkt36 mindkét újságíróját. „Hogy emlékezzünk erre” – mondta Orbán apja, majd beszállt a kocsijába és elhajtott.

Kapcsolódó cikkek