Ha a habanero chili titkait jól ismered, itt az idő bővíteni a palettád a red savina chili fajtával is! A 90-es évek közepétől a 2000-es évekig az egyik legcsípősebb chili volt a világon. Sokan talán elfelejtették már, de érdemes ismét felfedezni, hogy miért vált kultikussá, és miért védi különleges eljárás az USA-ban.
A chili, amit Amerika különlegességként véd
Kaliforniában, ha egy szerény termesztő, Frank Garcia nem figyeli meg alaposan a habanero ültetvényét, talán sosem kerül a kezedbe ez a tüzes piros paprika. Garcia figyelmét egy világosabb piros chili keltette fel a megszokott narancsszínű növények közt. Nem habozott azonnal elkezdeni a szaporítását, és végül ezzel a lépéssel talált rá a red savinára. Ez a chili a habanero egyik nemesített változata, ami 1994 és 2006 között vezette az erős paprikák élvonalát. Piacra kerülése után gyorsan nemzetközi sikert aratott, köszönhetően egyedi tulajdonságainak.
Az USA már korán felismerte a red savina különlegességét, ezért növényfajta-oltalmi védelmet kapott. Ez azt jelenti, hogy kizárólag meghatározott eljárásokkal lehet termeszteni és forgalmazni.
Scoville-skálán elfoglalt helye és tulajdonságai
A rendkívül intenzív csípősségéről ismert red savina chili a Scoville-skálán 350 ezer és 577 ezer közötti SHU értékkel büszkélkedhet. Ha ezt összehasonlítjuk más ismert fajokkal, láthatjuk, hogy messze felülmúlja az átlagos habanero 200 ezer SHU-ját. A jalapenók még ennél is jóval gyengébbek: mindössze 2-10 ezer SHU a csípősségi értékük. Ha magyar viszonylatban gondolkodsz, a hazai Erős Pista csak 1000 SHU értékű.
Használatánál tehát már azonnal kitűnik: nem érdemes félvállról venni! Felhasználása során érdemes kesztyűt és védőszemüveget viselni, hiszen könnyen irritációt okozhat. Íze édeskés, gyümölcsös, sokan barackos aromákkal írják le. Ebből adódóan nemcsak erős, de különleges gasztronómiai élményt is nyújthat.
A red savina chilit ritkán találod meg a helyi üzletek polcain. Érdemes online keresni, például a Chili Hungária Webáruház oldalát böngészve.
Felhasználási tippek és receptek
Ha szeretnéd belevetni magad a red savina chili varázsába, remek kiindulópont lehet a klasszikus salsa szósz. Ehhez a csodás piros paprikához paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma és koriander ideális választás. Grillezés után ezek az összetevők ízükben gazdagabbá válnak. A turmixolás előtt mindenképpen távolítsd el a chili belsejét, így elkerülheted, hogy túl erős legyen az alkotásod.
A másik recept egy fűszeres chili szósz, amely mérsékelten édes és fűszeres. Készítsd el fehérborecettel, vízzel, barna cukorral, sóval, köménnyel és fahéjjal. Ha a keverék forr, add hozzá az apróra vágott red savinádat. Harminc perc főzés után hagyd hűlni, majd simára turmixolva tárold légmentes üvegekben.
Ha viszont nem szívesen láncolod magad a konyhapulthoz, érdemes kipróbálni a Habanero alapú 424 – Smokey Hot chili szószt, ami szintén pompás ízélményt nyújt.
Fizetett tartalom.