Azt bizonyára sokan tudják, hogy a lángos egy kelt tésztás ételféleség, amit bő olajban sütnek ki. Valószínűleg sokan vannak azok is, akik számára a balatoni nyaralások emlékét idézi, a hosszas sorban állásokkal a büfé előtt. De most összegyűjtöttünk néhány olyan hírt is a lángossal kapcsolatban, amit korábban nem biztos, hogy hallottunk.
Milyen a jó lángos?
A jó lángos tésztája kívül ropogós, belül puha, nem túl vékony, de nem is túl vastag, és a feltét mennyisége is optimális. Pontosan ilyen lángost ehetünk a Retro Lángos Budapest lángos ételbárjában is.
A feltétek ma már nem merülnek ki a sajt és tejföl párosításában. Rengeteg új íz jelent meg, így választhatjuk juhtúróval, kecskesajttal, extra húsosan, vagy ahogyan csak szeretnénk – a lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt. Ezt bizonyítja az is, hogy léteznek édes változatok is.
A lángos története
Az első írásos feljegyzés az 1700-as évekből származik erről az ételről, azonban egyes nézetek szerint a török hódoltság idejére tehetjük a keletkezését. A kenyérsütés munkafolyamata hívta életre a lángost, amit ekkor még kemencében, parázson sütöttek a maradék kenyértésztából. Ezt ismerjük ma langalló néven, ám ez talán jobban hasonlított a pizzára, mint a mai lángosra.
Később, a második világháborút követően vált könnyen hozzáférhetővé a növényi olaj, és elkezdték a tésztát olajban vagy zsiradékban kisütni. Innentől kezdve beszélhetünk a ma ismert lángosról.
Az 1920-as években kezdte meg azt a hódító utat, ami még ma is tart. Ekkor kezdték el megismerni a Balaton partján, a városi strandokon, de kedvelt étellé vált a piacokon és a fesztiválokon is.
Elnevezések
Az elnevezése az eredeti elkészítési módra utal, ugyanis a láng szóból ered. Ebből lett a langalló, majd a lángos szavunk is.
Tájegységenként más és más elnevezést használnak rá, többet is ismerünk, ami mind a lángost takarja. Nem csupán a földrajzi elhelyezkedés befolyásolhatja, hogyan nevezzük, hiszen több is van, ami a régebbi korokból maradt velünk. Ilyen szinonimái a lángosnak a bodag, molnárpogácsa, pompos, kanvarjú vagy vakvarjú és a dübbencs.
Lángosos Guinness-rekordok
Két Guinness-rekord is született, ami a lángoshoz kapcsolódik. Az első 2008-ban, ekkor sütötték meg ugyanis a legnagyobb lángost, méghozzá Mezőhegyesen. Ez az óriáslángos 210 centi átmérőjű és öt centi magas volt.
A következő rekordot 2013-ban a Vénusz állította fel, méghozzá stílusosan a Balaton partján, Zánkán. A rekordot pedig az egyszerre egy edényben kisütött legtöbb lángos hozta el, ami egészen pontosan 115 lángost jelentett.
Mindkét Guinness-rekord bámulatos teljesítmény, és ékes példája az együttműködés és csapatmunka erejének.
Mindenképp meg kell említenünk még egy eredményt, ami a lángoshoz kapcsolódik, bár ez nem Guinness-rekord. 2023-ban nemzeti ételünkké vált hivatalosan is, ugyanis ekkor felvették a hungarikumok gyűjteményébe is. Méltó elismerés egy számunkra oly fontos éteknek!