Előrelátó döntés, ha olyan szőlőfajtát választunk, amely kevés gondozással is bőségesen terem. Még ha jelenleg sok szabadidővel is rendelkezünk, bármikor előfordulhat olyan élethelyzet, amikor kevesebbet tudunk foglalkozni a kert növényeivel. Elvégre nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő.
Az újságok már többször írtak arról, hogy idehaza is az ellenállóbb szőlőfajtákat termesztik előszeretettel a nagyobb szőlőültetvényekben. Ezek nagy előnye, hogy kevesebb permetezést igényelnek. Jó hír, hogy a Csodakertész Barna Faiskola szőlői között is találhatók ilyen fajták, így bárki rendelhet maga is ilyen töveket.
Növényvédelemre még ezen szőlőfajták esetében is szükség van
A szőlő hazánkban igen nehezen termeszthető meg a növényvédelem teljes hiánya esetén. Persze a rezisztens fajtákat kevesebbet kell kezelni, mégis tünetmentesen tarthatók.
Nem kell feltétlenül a hagyományos értelemben vett vegyszerekhez nyúlni, hiszen ma már kaphatók biokészítmények is. Ezen termékek segítségével is eredményesen fel lehet venni a harcot akár az atkákkal, akár a lisztharmattal. A tavaszi lemosó permetezést tehát ilyen szerekkel is elvégezhetjük.
Milyen fajtákban érdemes gondolkodni?
Számos rezisztens szőlőfajta létezik, így tehát nem kell hatalmas kompromisszumokat hoznia annak, aki ilyen típust szeretne a kertjében tudni. Ellenállónak számít például a Borostyán, amely muskotályos ízvilággal rendelkezik. A fagyok nem tesznek egykönnyen kárt a rügyeiben, de a peronoszpóra és a lisztharmat sem szokta elvinni ezt a szőlőt.
Nagyon jól viselik a tél megpróbáltatást a Bianca rügyei is. Rengeteg hajtást hoz, lombja sűrű. Ellenáll a gombabetegségeknek, így elegendő évi két-három alkalommal permetezni. Kitűnően alkalmas ökotermesztésre, mivel a magyar szőlőfajták közül ez az egyik leginkább ellenálló.
A Csépi muskotály ropogós húsa miatt kedvelt. Olyan területeken is bő termést ad, ahol rendszeresek a fagyok. A peronoszpóra és a lisztharmat sem fog ki rajta, ezenfelül még a szárazságot is jól tűri.
Az Eszter és a Fanny egyaránt ropogós, alig érezhető magokkal rendelkezik. A peronoszpórának keményen ellenáll, a lisztharmattal szemben pedig közepesen rezisztens. Remekül tűri a szárazságot, a bogyói pedig alig rothadnak.
Milyen egyéb fajták jöhetnek még szóba, ha rezisztens típusban gondolkodunk?
Az olvadó húsú, kemény és ropogós szőlőszemekkel rendelkező Kismis moldavszkij megfontolandó választás. Mag nélküli bogyókat terem, ugyanakkor érzékenyek a rügyei és a vesszői is a fagyra. Tűri a szárazságot, a peronoszpóra nem igen tesz benne kárt, a lisztharmat és a filoxéra viszont veszélyes lehet rá.
A ropogós és lédús Néro fűszeres ízű. Nagy magokkal rendelkezik, cserébe kiemelkedően édes lehet, ha beérik. Ellenáll a peronoszpórának, a lisztharmat viszont járványos évben kárt okozhat.
A felsoroltakon kívül van még jó néhány rezisztens típus. Bármelyik fajtát is választjuk, jól tesszük, ha alaposan utánanézünk, hogy mik az előnyei, és milyen veszélyek leselkednek az adott típusra.