Ezeken a borsodi településeken változott a kéményseprés július 1-től

kéményseprő

Megosztás

Hétfő óta újabb tizenöt borsodi településen került a katasztrófavédelem feladatai közé a lakossági kéményseprés.

Július 1-gyel lezárult az a folyamat, hogy a lakossági kéményseprést mindenütt a katasztrófavédelem munkatársai vették át. Az ország nagy részén ez eddig is így volt, de most járt le a kimaradó településeknél a korábbi közszolgáltatói szerződés, így Vas megyében 216 településen, Csongrád-Csanád megyében 1 településén és megyénk 15 községében is.

Az érintett települések Alsógagy, Beret, Büttös, Csenyéte, Detek, Fáj, Felsőgagy, Gagyapáti, Hernádpetri, Hernádvécse, Kány, Keresztéte, Litka, Perecse és Pusztaradvány, ahol eddig az Abakémény Kft. végezte el ezt a feladatot.

Fontos tudni, hogy 2018. január 1-jétől jogszabályilag megszűnt az egylakásos ingatlanok, mint például a családi házak és a nem társasházzá nyilvánított többlakásos ingatlanok kötelező kéményellenőrzése. Ennek következtében a tulajdonosok felelőssége lett, hogy gondoskodjanak kéményeik rendszeres ellenőrzéséről és tisztításáról.

A lakossági kéményseprés ingyenes, kivéve, ha az ingatlanban gazdálkodó szervezet van bejegyezve, ekkor már díjköteles. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy egy kéményseprő cég maga ajánlja fel a kötelező munkavégzést, de az ingatlantulajdonos döntése, hogy él-e ezzel a lehetőséggel. A szolgáltatás kiválasztása során az árakban lehetnek különbségek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a kéményellenőrzések során gyakran derül fény a levegő-utánpótlás hiányára, ami szén-monoxid képződéshez vezethet. Tavaly sajnos rekordot döntött a szén-monoxid mérgezéses esetek száma: 21 haláleset történt, és 13%-kal nőtt a bejelentett esetek száma, összesen 1037-re. Szerencsére a riasztások 84%-ában találtak szén-monoxid érzékelőt, amely működött, így elkerülve a komolyabb mérgezéseket.

Az OKF hangsúlyozza, hogy állandó szellőztetés szükséges, különösen az új, jól szigetelő ablakok esetében, ahol légbevezetőt kell beszerelni. A szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem érzik, ezért fontos egy jó minőségű szén-monoxid érzékelő beszerzése, ahol nyílt lánggal működő eszközt használnak.

A családi házban élő magánszemélyek számára továbbra is ingyenesen igényelhető a kéményseprés. Az ellenőrzéshez időpontot kell egyeztetni, amit telefonon a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpont választásával, vagy az interneten a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon lehet megtenni.

Címlapi fotó: Fortepan.hu/Kanyó Béla

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek