A kajszitermelők jó és hosszú idényre számítanak

Megosztás

Az agrárminiszter tájékoztatása szerint az idei évben kiváló, a tavalyi év termésének dupláját ígérő kajszibarack termésre lehet számítani. A szezon korábban kezdődött, és várhatóan hosszabb ideig is tart majd.

Az országban 1731 termelő foglalkozik kajszibarack termesztésével, összesen 4938 hektárnyi területen. Az elmúlt években jelentősen növekedett a termesztésre szánt terület nagysága, ami azért is lényeges, mert a kajszibarack sokféleképpen hasznosítható. Május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, és Nagy István szerint a gazdák 16-18 ezer tonna gyümölcsre számítanak.

“Az Agrárminisztérium az új Közös Agrárpolitika keretében jelentős támogatási rendszert hozott létre a kajszibarack-termesztők számára, amely legalább 50 százalékos, de akár 65 százalékos forrásintenzitással segíti a fejlesztési terveiket.”

A kajszibarack kitűnő antioxidáns-forrás, magas béta-karotin-, valamint A-, C- és E-vitamin-tartalommal rendelkezik. Fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és az általános egészség megőrzésében.

A Borsod24-en még áprilisban olvashattak arról, hogy a mezőgazdasági károk és a drasztikus hőmérsékletváltozás Borsod megyét sem kerüli el – A hirtelen lehűlés és a kiszámíthatatlan időjárás maradandó kárt okoz a mezőgazdaságban, ez a megyében is érezhető hatással volt. Most jobb hírek érkeztek.

Kép: agraragazat.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek