Színes a borsodi nyári táborok kínálata

A Barlangoktól a csillagokig tábor (Forrás: Bükki Nemzeti Park)

Megosztás

Végre minden gyerek és tinédzser fürödhet a vakáció adta szabadság örömeiben. A szüleik viszont nem ilyen szerencsések, nekik kevés esetben adatik meg két havi szabadság. A nagyszülők vigyázó tekintete ekkor válik igazán fontossá. Emellett, aki teheti, egy-egy hétre nyári táborba fizeti be gyermekét, ahol változatos tematika mentén tölthetik el a nyár értékes perceit. Aki még nem döntött egy tábor mellett sem, kapja össze magát, mivel a létszámok gyorsan betelnek.

Habár természetesen számtalan népszerű tábort a Balaton közelébe szerveznek, azért Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is számos izgalmas, bentlakós és napközis tábort kínálnak a szervezők. Jelenleg több mint ezer táborturnus érhető el a Táborfigyelőn országszerte, de külön-külön értékelve a heteket, már csak pár hely szabad az egyes táborokban, így aki még nem foglalt vakációs programot gyermekének, érdemes minél előbb megtennie. Országszerte nagyságrendileg 4000-4500 táborról van tudomásuk, viszont ezek nagy többsége már betelt – tájékoztatott Tóth Béla, az oldal ügyvezetője.

A legnépszerűbb táborcélpontok között Pest, Bács-Kiskun és Veszprém vármegyéket találjuk, de sok gyermek vakációzik Somogy és Fejér vármegyékben is. Továbbra is optimális a táborkínálat földrajzi eloszlása is, országszerte elérhetőek minőségi táborok, így a családoknak nem kell túl sokat utazni egy-egy kiválasztott táborért.
A legnépszerűbb tábortéma idén is a sporttábor, amit zsinórban már a harmadik esztendőben választottak a legtöbb gyermek részére a szülők. Az ezüstéremmel a kalandtáborok büszkélkedhetnek, míg a dobogó harmadik fokára döntetlen eredménnyel jutottak az idegen nyelvi, elsősorban angol táborok, illetve a katonai táborok. Nagyon sokan még állatos, készségfejlesztő, lovas és horgásztábort is.


Rekordszámú újfajta, meghökkentő vagy akár extrém tematika is található a kínálatban. A gyerekek és szüleik választhatnak idén, hogy a táborban a mesterséges intelligenciáról tanulnak, esetleg Android alkalmazást fejlesztenek, gyermek-kutya kommunikációs tanfolyamon vesznek részt, Harry Potter kalandjaiban merülnek el, saját kisjátékfilmet forgatnak, amit a tábor végeztével moziban mutatnak be a szülőknek, netán űrrakétát építenek. Ezenkívül mehetnek sakktáborba, megtanulhatják a méztáborban a méhészet és a mézkészítés csínját-bínját. Mindez pedig még csak egy szelete a kínálatnak.

Erdész-vadász táborban (Országos Erdészeti Egyesület)


A táborozó gyerekek száma valamelyest csökkent, a tavaly rekordszámú, 230 ezer résztvevővel szemben, idén 215 ezer táborozóval számolhatunk. Tóth Béla szerint ennek első számú oka, hogy a nyári szünet egy héttel rövidebb lett, idén tíz héten át vakációzhatnak a gyerekek. A táborozók többsége öt-tizenhat év közötti korosztályból kerül ki, viszont a modern, újfajta témákkal (Mesterséges Intelligencia tábor, Tiktokker tábor, Android alkalmazásfejlesztő tábor) a tizenhét-tizennyolc éves fiatal felnőtteket is sikerül visszacsábítani a táborozók közé. A tábori felügyelők között sokéves tapasztalattal rendelkező táboroztatók, tanárok, tanítók és óvodapedagógusok is vannak, táboronként eltérő megosztásban, így a gyerekek szakszerű és élménydús felügyelete megoldott a nyári táborokban.

Egy napközis tábor átlagára valamivel ötvenezer forint felett található, míg egy ott alvós táborért átlagosan nyolcvanezer forintot kell fizetnie a családoknak. A táborok esetében az árolló rendkívül széles, találni tábort a Táborfigyelőn 42 ezer forintért is, ahogy 350 ezer forintos turnusáron is. Az átlagárak régiónként akár tíz százalékos mértékben is eltérnek. Az Észak-Magyarországon a napközis táborok átlagára 50 500 forint, az ott alvós verzióé elmarad az országos átlagtól, 69 ezer, ami például az orfűi, (Baranya megye) angol tábor, 175 ezres árának töredéke. A gyerektabor-kereso.hu oldalon például egy miskolci Nyári Főzőtábor, július elejétől augusztus közepéig 55 ezerért várja a nyolc-tizennégy év közöttieket, de tíz-tizenkét éveseket, akik inkább a rejtélyeket oldanának meg, várja a miskolci detektívképző napközis tábor tizenötezer forintért. A Nemcsak Bükki kalandtúra napközis táborba, tizennégyezerért várják hét és tizennégy közötti gyerekeket, amíg az Önbizalom növelő kreatív rajztáborért már hetvenezret illik kicsengetni.

Fotó: https://www.bnpi.hu/hu, Országos Erdészeti Egyesület

Források: https://www.bnpi.hu/hu, Táborfigyelő, gyerektabor-kereso.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek